”Ser möjlig positiv utveckling”

SB&K. Stockholms Budo & Kampsportsförbunds ordförande Peder Finnsiö skymtar kanske en ljusning inom arena- och lokalfrågan för budo och kampsporter i huvudstaden.

17 januari 2022  |  Jonathan Broberg

I förra veckan var flera budo och kampsporter inbjudna till ett möte med Idrottsförvaltningen, gällande arena- och lokalfrågan i Stockholm.

Sedan länge, och inte har läget blivit bättre med pandemin, har arena- och lokalfrågan varit stor och svår. Men ljusning kan kanske skymtas ändå.

– Vi har lobbat länge och hårt för att få gehör, och det tycker jag ändå att det känns som att vi numera får, säger Stockholms Budo & Kampsportsförbundsordförande Peder Finnsiö till budokampsport.se.

För ett tag sedan gjorde Sweco, på uppdrag från RFSISU Stockholm, en stor kampsportsutredning som påvisade just arena- och lokalproblematiken för budo och kampsporter.

– Utredningen var ett av resultaten av ett långvarigt arbete från vårt förbunds sida med att komma till rätta med anläggningsproblemen.
– Jag vågar påstå att vår situation är katastrofal, vilket vi nu har svart på vitt. Och inte blir det bättre när man tänker hur många det är som verkligen håller på med en kampsport på något sätt. Jag själv, i min förening, har blivit av med lokal, sett problemen även ur ett arrangörsperspektiv – kampsporter har varit eftersatta. Därför är det positivt att vi ändå får gehör. Jag ser en möjlig positiv utveckling.

Peder, vad skulle det betyda för Stockholmsföreningar i våra led om vi skulle få en arena, exempelvis.
– Det skulle betyda nästan allt. Idag är det jättesvårt att planera och hitta långsiktighet i ett återkommande event. Och skulle vi ha en dedikerad arena skulle vi också kunna få hit internationella tävlingar på ett annat sätt.

Och hur ser lokalfrågan ut för en förening i Stockholm?
– Kampsportsutredningen, som numera är ett bra underlag att drämma i bordet på de som bestämmer, visade att 53 procent av våra föreningar i Stockholm – flest av alla idrotter – hyr sina lokaler privat. Det kan innebära en stor ekonomisk risk, så där vill vi ju istället få betydligt fler kampsportsanpassade hallar. Även det här dilemmat får vi allt större gehör för.

Text: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

56
48
57