Ett försenat MMA-VM är nu igång

MMA. Förra årets uppskjutna VM-tävlingar har nu inletts. Svenska landslagstruppen decimerad efter positiva coronatester.
(Foto: Svenska MMA-förbundet)

24 januari 2022  |  Mats Lilja

Idag startar MMA-VM i Abu Dhabi. Ett mästerskap som skulle ha avgjorts redan i månadsskiftet november/december 2021 i Kazakstan, men som då ställdes in på grund av coronaläget i landet.

Nu genomförs VM istället i Jiu-Jitsu Arena i Abu Dhabis Zayed Sports City, i närheten av UFC:s Fight Island.

Men pandemin fortsätter att gäcka idrotten. Inför den svenska landslagstruppens avresa till Förenade Arabemiraten konstaterades flera positiva provsvar, vilket gjorde att truppen decimerades.

Missar VM gör nu kvartetten Sebastian Gonzalez (flugvikt), Markus Adolfsson (flugvikt), Bezan Mahmudi (atomvikt) och Jessica Andersson (bantamvikt). Kvar på hemmaplan är även förbundskaptenen Anders ”Taxi” Ohlsson, som också han har testat positivt.

− Det är ju väldigt trist. Framförallt så känner man för atleterna, som har tränat så hårt inför det här. De hade precis tappat vikt och toppat formen, konstaterar förbundskaptenen för budokampsport.se.

Något utbrott inom truppen är det dock inte fråga om. Landslagsledningen hade gjort sitt yttersta för att undvika att en eventuell smitta skulle sprida sig mellan de landslagsaktiva. En planerad samling inför VM ställdes in just för att minimera den risken.

− Vi har inte haft någon träff sedan vi sågs på Bosön i höstas. Det här har vi lyckats dra på oss på varsitt håll, smittan sprider sig otroligt just nu, suckar Anders Ohlsson.

Med fyra strukna fighters så ser den tio man starka VM-truppen ut så här:

  • Josefine Modig – Stråvikt 52.2 kg (115 lbs)
  • Millie Eriksson – Flugvikt 56.7 kg (125 lbs)
  • Oskar Jaskari – Bantamvikt 61.2 kg (135 lbs)
  • Nikolija Milosevic – Bantamvikt 61.2 kg (135 lbs)
  • Daniyal Shamkhalov – Fjädervikt 65.8 kg (145 lbs)
  • Tobias Söderberg – Lättvikt 70.3 kg (155 lbs)
  • Yrsa Sandin – Lättvikt 70.3 kg (155 lbs)
  • Linus Lindeberg – Weltervikt 77.1 kg (170 lbs)
  • Daniel Karlsson – Lätt tungvikt 93 kg (205 lbs)
  • Robin Enontekio – Lätt tungvikt 93 kg (205 lbs)

Besam Yousef hoppar in som förbundskapten på plats och stöttas av assisterande Tom Qvarfordt och landslagscoachen Jörgen Hamberg.

Men trots tappet av VM-deltagare så ser Anders Ohlsson ljust på medaljchanserna i Abu Dhabi.

− Innan VM hade jag hoppats på 3-5 medaljer och det tror jag är görbart även om vi har tappat några medaljkandidater. Men det är otroligt tufft att gå hela vägen på ett VM.

Trots hemmakarantänen är det ändå fullt upp för förbundskaptenen under VM.

− Jag försöker att avlasta de andra så mycket som jag kan härifrån. Jag håller kontakt med det internationella förbundet och försöker även att scouta kommande motståndare, säger Anders Ohlsson.

VM i Abu Dhabi pågår 24–29 januari och kan följas via SMMAF:s hemsida.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52