Svenskt medaljregn i kempo-VM – Hall och Hellman världsmästare

KEMPO. Stora medaljframgångar i Tunisien trots blygsam VM-rutin på förhand.
(Foton: Svenska Kempoförbundet)

16 maj 2022  |  Mats Lilja

Det svenska landslaget i kempo reser i natt hem från VM-tävlingarna i Hammamet i Tunisien. Och man återvänder till Sverige med hela elva VM-medaljer totalt.

– Det är väldigt imponerande och känns grymt kul. Det var överlag väldigt hög nivå under årets VM där många matcher var väldigt jämna. Vi är supernöjda, säger förbundskaptenen Martin Jönsson till budokampsport.se.

Kanske mest imponerande är att samtliga sex fighters på såväl senior- som juniornivå plockade VM-medaljer!

– Trots att nästan alla i laget VM-debuterade, och tidigare haft svårt att få till rutiner kring matcher på grund av pandemin, så presterade alla på topp. Och det var jäkligt kul att se hur alla hjälper till att peppa varandra inför match och stöttar när det gått sämre. Sånt värmer extra mycket, konstaterar Jönsson.

André Hall var ju inför VM den enda i truppen med tidigare VM-meriter – detta efter två silvermedaljer i VM 2019. Dessa följde han nu upp med ett nytt silver i tävlingsformen submission – men framförallt med VM-guld i knockdown.

– Äntligen! Efter VM 2019 var känslan med dubbla silver lite bitter samtidigt som jag kände att ett guld fanns inom räckhåll, säger en glad André Hall.

– Det var ju dags för lite revansch. Att ha varit med tidigare och sett hur allt går till tror jag har betydelse, lägger Martin Jönsson till.

Den svenska truppen i årets kempo-VM.

På juniorsidan vann Uno Hellman VM-guld i submission och silver i knockdown. Guldet fick han tilldelat sig först efter stor dramatik i finalen och en överklagan från det svenska lägret.

– Nu känns det bra! Det är ännu roligare att vinna när man har domarna emot sig, säger han.

Berätta vad som hände.

– Först fick jag bara 1 poäng för ett stort kast som skall ge 2 poäng. Sen fick motspelaren 1 poäng för ett svep som han inte skulle haft. Och trots att jag ströp ut honom så att han somnade så gick vinsten till honom. Efter en överklagan från min coach som gick igenom så körde jag igen och denna gången klappade han ut efter 1 min och 10 sekunder, säger Uno Hellman.

Rättvisa skipades till slut, enligt förbundskaptenen Martin Jönsson.

– Trots sin unga ålder har Uno mycket tävlingsrutin, han började ju att träna och tävla i ung ålder. Sen ska allt klaffa när det gäller och det gjorde det verkligen här, säger han.

Årets kempo-VM var det första som anordnades i Afrika. Det historiska första världsmästerskapet på kontinenten har tidigare fått skjutas upp på grund av coronapandemin.

– Nu vill man egentligen inte lyfta fram det dåliga, men med förseningar redan första tävlingsdagen så blev det 10–12  timmar i arenan varje dag och det är på tok för länge. Men utöver det har allt funkat bra och för länderna här, framförallt i norra delen med Tunisien, Algeriet och Marocko, tror jag det blir ett lyft. TV-kanaler fanns på plats och gjorde reportage typ varje dag så det blir nog bra publicitet, avslutar Martin Jönsson.

De tre svenska guldmedaljörerna i Tunisien: Yassine Kollgård (World Cup), André Hall (VM) och Uno Hellman (JVM).

Noterbart är också att 13-årige Yassine Kollgård visade klassen i den parallella ungdomstävlingen World Cup. Hans deltagande i fyra klasser där slutade med lika många medaljer – ett guld, två silver och ett brons.

Den svenska truppen, ledda av Martin Jönsson och Christer Andersson, väntas komma hem till Sverige under tisdagsmorgonen. Då med totalt 15 medaljer med sig i bagaget.

Det svenska medaljregnet i Hammamet

Sveriges flagga André Hall | VM, herrar -90kg
 Knockdown
 Submission
Sveriges flagga Enrique Johansson | VM, herrar -70kg
 Knockdown
Sveriges flagga Nicci Drakring | VM, herrar -65kg
Knockdown
Sveriges flagga Hannes Bergkvist | JVM, herrar -70kg
Självförsvar
Semikontakt
Sveriges flagga Uno Hellman | JVM, herrar -55kg
 Submission
Knockdown
Sveriges flagga Rebecca Rudnert | JVM, damer -60kg
Knockdown
Självförsvar
Submission
Sveriges flagga Yassine Kollgård | World Cup, pojkar -55kg
 Submission
Semikontakt
Fullkontakt
Knockdown

 

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52