Astrid Schölin föll i VM-kvartsfinal

BJJ. Besvikelse efter förlusten mot brasilianskt motstånd.

3 juni 2022  |  Mats Lilja

Astrid Schölin tog brons i VM i Anaheim 2021 och var nu tillbaka i Kalifornien för en ny medaljjakt i Long Beach.

Den första matchen mot brasilianskan Gonçala Paulino Moreira blev en relativt enkel historia. Efter en avvaktande inledning, där bägge kombattanterna låste fast varandra och inväntade en öppning, hade svenskan bra koll på det som skedde på mattan. Matchen gick tiden ut och domarsiffrorna gick klart till Astrid Schölin i form av 6–0 på tavlan.

– Jag fick övertaget ganska snabbt och det kändes som att hon lite gav upp. Hon försvarade sig mest för att inte bli utstrypt och för mig räckte det att hålla kvar henne. Jag ville inte stressa och kände mig trygg hela vägen, säger Schölin.

Astrid Schölin (överst) möter Gonçala Paulino Moreira inför bland annat landslagskollegorna Scarlett Anstiss Liljefors och Max Lindblad.

I kvartsfinalen ställdes den 5:e-seedade svenskan mot 3:e-seedade Leticia Yuka, också hon från Brasilien. Mötet var länge jämnt och poängsnålt, med initiativ från bägge håll. Schölin var nära poäng vid flera tillfällen där hon fick övertag på sin motståndare.

Men efter mer än halva matchen, och fortfarande utan några poäng från domarna, kunde Yuka plötsligt avgöra.

– Vi drog guard samtidigt och blev uppdömda vid två tillfällen. Men den andra gången var hon lite snabbare än mig och jag fastnade i en triangel, som hon använde för att svepa och slutligen låsa ut mig med, berättar hon.

Matchen tog därmed abrupt slut för svensk del.

– Det kändes inte som att jag var riktigt närvarande, jag var någon sekund efter henne. Jag hamnade i ett mentalt underläge och fastnade lite i hennes spel. Till sist blev jag tvungen att klappa, säger en bedrövad Astrid Schölin efter matchen.

Hur stor besvikelse är det att VM tar slut i kvartsfinalen?

– Det är jättetråkigt men jag vet att jag inte är sämre än någon annan här. På såna här tävlingar handlar det om vem som har sin bästa tävlingsdag. Och det var inte jag den här gången.

Hur går du vidare nu?

– När jag kommer hem så tar jag sommarlov och kommer att vara lite ledig. Men jag kommer att styrketräna och komma tillbaka starkare nästa säsong. Och jag kommer inte att låta det här hänga kvar, jag släpper det idag.

Text och foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4