Nyheter

Astrid Schölin jagar ny VM-medalj

BJJ. Brunbältaren tog brons i det förra världsmästerskapet i december.
(Foto: Jack Reeves)

Senast det avgjordes ett BJJ-VM var i december 2021. Som vanligt gick mästerskapet i Kalifornien, närmare bestämt i Anaheim utanför Los Angeles. 

För det svenska BJJ-landslaget slutade mästerskapet med en medalj – bronspengen till Astrid Schölin i brunbältesklassens fjädervikt. Något som var hennes första internationella mästerskapsmedalj sen graderingen till brunt bälte i maj 2021.

– Att få stå på podiet gav mig självförtroende i att tävla i brunbältesklassen och insikt i att jag själv kan stå på toppen snart, kommenterade hon till budokampsport.se efter VM-bronset.

Nu är 21-åriga Astrid Schölin tillbaka i Kalifornien för en ny medaljjakt, detta då årets VM inleds på torsdag i Long Beach.

Vad har du för förhoppningar på årets VM-tävlingar?

– Det är lika svårt att säga varje gång inför en tävling. Jag tänker bara att jag ska göra mitt bästa, mer än så kan jag inte göra.

Hur känns formen?

– Det känns bra, jag känner mig redo. Jag har tränat hårt och hade inte kunnat göra en bättre förberedelse. Jag har gjort vad jag kunnat.

Hur har uppladdningen inför VM varit annars?

– Jag har ju haft en skada, ett stukat revben, som gjorde att jag missade tävlingarna i både London och i Nordic Open. Sen så är det ganska tunt med tävlande i min klass, det har varit svårt att få ihop motståndare. Jag har bland annat fått tävla mot svartbälten och i öppna klasser, det har varit ett ständigt jagande för att få matcher. Det har egentligen inte blivit några resultat som jag varit stolt över.

I början av året blev du uttagen till Svenska Budo & Kampsportsförbundets nya elitidrottsprojekt Elit & Utveckling. Vad har det betytt för dig?

– Bland annat så har vi fått ta del av en kurs som heter ACT (Acceptance Commitment Therapy) om hur man ska tänka och agera. De två föreläsningar vi har haft har varit väldigt givande! Så det är en skillnad mot tidigare år, jag kanske kommer in i tävlingen bättre mentalt förberedd och har lite fler verktyg. Men när det gäller det fysiska så har vi samma upplägg som tidigare, jag litar helt på Max!

Undertecknad kommer att vara på plats i Long Beach för att rapportera om turneringen här på budokampsport.se. Hör gärna av er till lilja@budo.se och tipsa om ert eller andras deltagande i årets BJJ-VM.

Mer information om årets VM finns på IBJJF:s hemsida.

Tidigare artiklar inför BJJ-VM 2022
» Landslagsduo jagar VM-platser
» Dubbla guld till Anstiss-Liljefors – fortsatt VM-jakt för svartbältarna
» Lindblad och Baffoun missar BJJ-VM
» BJJ-VM tillbaka i Long Beach
» Max Lindblad fokuserar på coachrollen i årets BJJ-VM

Text: Mats Lilja