Karl Pegers förlorade på domslut

BJJ. Landslagsmannen föll i jämn match i 8-delsfinalen.

3 juni 2022  |  Mats Lilja

Bara minuter efter att klubb- och landslagskollegan Astrid Schölin försvann ut ur VM var det tyvärr även Karl Pegers tur i Long Beach.

Den svenske landslagsmannen brukar enligt egen utsago ”gå runt på” 73 kilo, vilket är mitt emellan fjädervikt (-70 kg) och lättvikt (-76 kg). I årets VM valde han att kliva in i den lättare av de två klasserna.

– När jag tävlar nationellt kör jag mest 76-kilos för att det finns fler motståndare där. Men jag har tävlat i betydligt tyngre klasser också tidigare för att få fler matcher, berättar han.

I årets fjäderviktsklass i VM var det hela 28 tävlande med, med Karl Pegers seedad 8:a. I första matchen ställdes svensken mot lurige Jae Young Lee. Han tvingade in Pegers i flera svåra armlås men trots till synes hopplösa lägen kom den svenske landslagsmannen alltid loss.

– Det är VM! Om det inte går av så klappar jag inte. Jag har hög smärttröskel. Det ska mycket till om du ska vinna över mig, jag har ett bra pannben, konstaterar han.

Istället lyckades Karl Pegers betvinga sin motståndare och ta sig vidare till 8-delsfinal. Där väntade brasilianaren Gustavo Estebam Dos Santos.

Duon bjöd publiken i pyramiden på en jämn match med en hel del inslag av akrobatik.

Karl Pegers mot Gustavo Estebam Dos Santos i 8-delsfinalen.

Matchen gick de fulla åtta minuterna ut. Poängställningen var då fortfarande 0–0 men den allmänna uppfattningen på läktaren var att svensken, som agerat en hel del i försvar, hade fått ut mer av sitt spel.

Den brasilianske domaren valde dock att tilldöma sin landsman segern.

– Jag var i stängd guard i princip hela matchen. Han kunde inte attackera från topp och jag kände mig inte hotad alls. Det sista som händer är att jag attackerar ryggen på honom men då går tiden ut, säger Karl Pegers.

Hur ser du på att du inte får segern?

– Det är vad det är. Jag har förlorat de senaste matcherna på domslut – i Abu Dhabi, i EM och i VM. Det är samma historia. Jag kände varje gång att jag gjorde tillräckligt men jag måste avsluta dem för att vinna. Det kommer att vända. Men jag är tacksam för min familj och för alla som hjälper mig så att jag kan tävla.

Du låter väldigt samlad ändå?

– Ja. Gud har en plan för mig och det är inte upp till mig att bestämma. När tiden är inne så smäller det! Min nivå är där. Jag bara njuter av att fightas under tiden, det är kul att slåss!

När får du revansch?

– Nästa stora tävling är i Abu Dhabi i höst – då blir det krig.

Text och foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52