Nyheter

Trippla svenska guld i thaiboxnings-VM

THAIBOXNING. Det blev guld för Patricia Axling, Emma Stonegård Abrahamsson (bilden) och Angela Mamic i VM i thaiboxning i Abu Dhabi. Dock förlorade Ewin Ates sin final och den sammanlagda svenska medaljskörden under VM stannade på fyra guld, ett silver och två brons.
(Foto: Annie Bondefelt)

Patricia Axling var numret större än Elaine Lopes från Bahrain i -57-kilosklassens final. Axling inledde fysiskt och drog upp tempot rejält i första ronden, främst genom en ruskigt stark klinch.

I andra ronden försökte Lopes ändra på matchbilden genom att vara mer rörlig och kontrade en hel del. Men Axling var lugn och metodisk och behärskade även den här matchkaraktären.

Inför den tredje och sista ronden ledde Axling med 20-18 och Lopes hade behövt ett avslut för att vända. Det blev fortsatt svensk kontroll av matchen och Patricia Axling hade tillslut en ganska behaglig resa mot ännu ett VM-guld. Domarsiffrorna blev 30-27.

Patricia Axling, arkivbild från VM 2019                             Foto: Jonathan Broberg

Det blev ett svenskt VM-guld även i -67 kg. Där vann Emma Stonegård Abrahamsson över Ekram Abouelkomosan från Egypten. Stonegård Abrahamsson satte gasen i botten direkt och det hann inte ens gå en minut av den första ronden innan egyptiskan tvingades till en räkning.

Matchbilden var efter det tämligen entydig. Det var Stonegård Abrahamsson som styrde och ställde. Guldet kändes aldrig hotat och det slutade med svensk seger på poäng med 30-27.

Emma Stonegård Abrahamsson, akrivbild                 Foto: Annie Bondefelt

Och i den sista matchen med svenskt deltagande i detta VM lyckades även Angela Mamic vinna guld. I en rafflande match mot finskan Anna Rantanen vände Mamic underläge från första ronden till seger på poäng med 29-28. Mamic två sista ronder var enastående, där hon lyckades komma runt Rantanens starka defensiv och långa tekniker och var samtidigt träffsäker med sin boxning.  

Angela Mamic, arkivbild                                              Foto: Annie Bondefelt

Det blev dock finalförlust för Ewin Ates i -60-kilosklassen. Turkiskan Kubra Kocakus vann samtliga tre ronder och tog guldet på poäng med 30-27.

Svenska VM-medaljerna

Det blev tillslut sju medaljer för det svenska landslaget i Abu Dhabi-VM – fyra guld (varav ett i U23-klassen), ett silver och två brons.

-57 kg Guldmedalj Patricia Axling 
-67 kg Guldmedalj Emma Stonegård Abrahamsson  
-71 kg Guldmedalj Angela Mamic
-54 kg (U23) Guldmedalj Moa Carlsson   
-60 kg Silvermedalj Ewin Ates
-63,5 kg Bronsmedalj Linus Bylander
-45 kg Bronsmedalj Camilla Danielsson

 

Text: Jonathan Broberg