ADV22: Angela Mamic vill hålla sporten ren

ANTIDOPINGVECKAN 2022. SB&K:s årliga antidopingvecka pågår just nu och är ett initiativ för att informera och lyfta det arbete som görs av idrottsrörelsen för att förhindra dopingfall. En del av det arbete Antidoping Sverige utformat är den vistelserapportering som många idrottare gör, en av de är thaiboxaren, Angela Mamic.
(Foto: Arkivbild)

19 juli 2022  |  Annie Bondefelt

Angela Mamic har mängder av mästerskapsmedaljer och tog nu senast ett VM-guld under mästerskapet i Abu Dhabi. Hon har själv upplevt dopingkontroller och är också en av de som vistelserapporterar till Antidoping Sverige.

– Efter att ha vunnit EM-guld i Paris 2017 kom en dopingkontrollant fram till mig direkt efter finalen och berättade att jag skulle testas, säger Mamic när hon berättar om första gången hon blev dopingtestad.

– Jag tycker att det är viktigt att hålla sporten ren för att vi alla ska kunna tävla på lika villkor. Tänk att tio löpare ska tävla i att springa 400 meter men att en löpare får ett försprång på tio sekunder. Det vore allt annat än rättvist och det är det samma med doping. Reglerna mot doping finns ju för att skydda idrottaren själv. Även om det inte har en negativ hälsoeffekt just i stunden så kan det ge permanenta hälsoeffekter längre fram i livet.

– Och även om vissa kan se doping som en genväg till toppen så är det inte värt det. Känslan när man har tagit sig till toppen och vunnit guld utan att fuska är helt obeskrivlig! Så även om det låter klyschigt så säg alltid nej till doping, oavsett om det erbjuds ifrån en tränare, förälder eller kompis, fortsätter Mamic.

Antidoping Sverige arbetar aktivt med vistelserapportering, utvalda idrottare anmäler sig via ett rapporteringssystem och meddelar vilken plats man kommer befinna sig på vid en specifik tid varje dag. Under dessa tider kan dopingkontrollanterna oannonserat dyka upp och begära att man ska göra ett dopingtest.

– Det börjar med att dopingkontrollanterna dyker upp oannonserat på den slottid som man har angett. Det kan vara hemma hos en själv, på träningen, på jobbet eller dit man anmält att man kommer befinna sig. Det är alltid två kontrollanter som kommer, en läkare och en sjuksköterska, och så lämnar man urinprov, blodprov eller bägge. När man lämnar urinprovet så följer en kontrollant med in i badrummet så att de kan se att man inte gör något med provet, berättar Mamic.

Under mästerskap eller tävling ser det lite annorlunda ut och i vissa fall får man som idrottare räkna med att få en följeslagare vid sin sida till dopingkontrollen är utförd.

– På mästerskap så kommer en kontrollant fram till dig direkt efter en match. Skillnaden mot att göra ett test hemma är att du aldrig lämnar blodprov utan endast ett urinprov, vilket kan ta lite tid ibland med tanke på att man har svettats en hel del och kanske också vätskebantat inför matchen. Om du har tagit medalj på ett mästerskap så prioriterar man ju att få ta emot den, det är helt okej men kontrollanten följer då med dig och håller dig under uppsikt hela tiden.

Alla elitidrottare har ett ansvar för att vara informerade kring de risker det kan innebära att använda kosttillskott eller olika mediciner, Mamics bästa tips är att vända sig till Antidoping Sverige och deras lista över godkända och icke godkända substanser för att se vad som är ok och inte.

– Det pratas mycket om kosttillskott och det har man gjort under flera år nu. Det som är utmaningen är att producenter av kosttillskott inte har lika höga krav på sig som ett läkemedelsföretag, vilket gör att risken finns att ett kosttillskott innehåller förbjudna ämnen på grund av kontaminering, säger Mamic.

– Något man inte pratar om så ofta heller är receptfria läkemedel. Ett receptfritt läkemedel i Sverige som inte innehåller några dopingklassade ämnen kan utomlands göra det, även om det är samma läkemedel. Därför är det otroligt viktigt att alltid kontrollera de aktiva substanserna i läkemedlet mot den Röd-Gröna listan även om det är ett vanligt läkemedel som Alvedon, avslutar hon.

Text: Annie Bondefelt

 

 

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52