BJJ först ut på Kampsportsdagarna

KAMPSPORTSDAGARNA. Stort intresse för det första passet på Sergels Torg i centrala Stockholm. Många olika kampidrotter på plats under veckan.

18 augusti 2022  |  Mats Lilja

Under Stockholms Kulturfestival passar flera av Svenska Budo & Kampsportsförbundets idrotter på att visa upp sig på Sergels Torg. Detta i ett arrangemang man kallar för Kampsportsdagarna.

Under fem dagar 17–21 augusti samsas förbundets idrotter brasiliansk jiu-jitsu (BJJ), aikido, thaiboxning, wushu & kung fu, MMA, kickboxning, bujinkan och allstyle med andra kampidrotter så som judo, taekwondo och boxning.

När Kampsportsdagarna under onsdagen drog igång så var BJJ först ut att förevisa sin idrott. På plats i centrala Stockholm var bland annat svartbältaren David Dotzsky (i röd gi på bilden ovan), till vardags instruktör på Nexus i Stockholm och SKIFT i Sollentuna.

– Jag är här för att representera grappling och BJJ, berättar han. Jag har hållit på med olika kampsporter som är relaterade till brottning sen 1998. Sen så hittade jag brasiliansk jiu-jitsu 2004 och blev helt kär i den. Så det har varit som medelpunkten i mitt liv sen dess och det är jätteroligt att visa andra hur bra det kan vara. Och hur kul det kan vara.

Vad gjorde ni under den första dagen på Sergels Torg?

– Man kan ju komma hit med en illusion om hur ett pass ska bli men eftersom det är drop-in av alla möjliga människor så är det väldigt svårt att följa den där bilden av hur passet skulle bli. Så jag och mina elever har fått dela upp oss och visa en person här och en person där vad de vill se av sporten. Vissa kanske vill brottas, vissa vill se en viss teknik, vissa vill fråga om självförsvar. Så vi har skjutit från höften hela gänget, det har varit roligt.

Vilka från allmänheten var det som ville prova på att brottas?

– Det är allt ifrån 4-åringar som aldrig har brottats förut till folk som har provat på kampsporter och kanske vill bredda sig och testa just grapplingen. Det kan vara 40-plussare som har provat tidigare också. Det är alla möjliga – tjejer som killar.

Hur viktigt är det för BJJ:n att visa upp sig så här?

– Jag tror att det är väldigt bra. Det är ju redan en folksport skulle man kunna säga, det är väldigt många utövare. Men rent samhällsmässigt och politiskt sett så tror jag att det är en ganska osynlig sport. Så via sådana här event tror jag att vi syns lite mer i de skikten också. Jag är jätteglad över att det blir sådana här arrangemang. Det var roligt och jag ser fram emot nästa pass.

Redan under torsdagen blir det mer BJJ på Sergels Torg klockan 14:00–16:00. Tredje och sista BJJ-passet blir på söndag klockan 16:00–18:00.

Kampsportsdagarna arrangeras av Svenska Budo & Kampsportsförbundets distrikt i Stockholm, där Thabo Motsieloa är vice ordförande. Han är nöjd med starten på arrangemanget.

– Människor tycker att det här är kul! Det började lite långsamt med en 4–5 stycken som höll på med brassejujutsu. Sen när jag kom tillbaka från lunch så var det 15–16 stycken som höll på på mattorna och rullade. Och det är folk som kommit in från gatan i jeans och ville pröva på. Så det är jättekul! Och det här är ju upptakten till alla terminer som startar så det är väldigt bra marknadsföring eftersom det ligger helt rätt i tid i kalendern, säger Thabo Motsieloa.

Till och med söndag är det full aktivitet på Kampsportsdagarna från klockan 12:00 och ända fram till 20:00 på kvällen. Se exakta tider här nedanför.

Mer information
» Detaljschema för Kampsportsdagarna

Text & Foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52