Martin Lindgren graderade till 7 dan i iaido

IAIDO. Under helgens EM i Italien lyckades flera svenskar gradera till högre dangrader. Martin Lindgren graderades till nanadan (7 dan).
– Det är väldigt hedrande, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Alessio Rastrelli)

8 september 2022  |  Jonathan Broberg

EM i iaido innebar tre medaljer i individuellt tävlande för svensk del, samt en kvartsfinalplats i lagtävlingen.

Men EM innebar också att flera svenska iaido-profiler graderades. En av dessa är Martin Lindgren från Skellefteå som numera innehar 7 dan, nanadan.

– Det är nästan lite overkligt. Det är väldigt hedrande, men hade du frågat mig om det här för ett par år sedan hade jag nog inte trott på det själv.

Utöver Martin Lindgren har två svenskar tidigare, Komaki sensei och Momiyama sensei, tagit 7 dan.

Lindgren började sin iaido-resa 1993 i Göteborg – och med aikido.

– Ja, jag studerade och hade väl inte så jättemycket att göra utöver det. Så jag tränade lite aikido, och fick via det även testa på iaido. Jag kan väl säga att jag inte fastnade direkt för iaidon. Det växte fram och jag minns att jag verkligen saknade iaidon när jag inte tränade den, så det blev tillslut mest iaido.

Martin, vad är det som är så kul med just iaido?

– Det innehåller så mycket som är roligt och intressant. Det är detaljer, det är det tekniska och det är det fysiska. Det är också former, som idag kanske inte behövs, men som ska fungera. Jag gillar den mentala delen och det fokus och närvaron som iaido både ger och tar.

Vad innebär det för dig att få den här graden?

– Det vet jag inte riktigt ännu… (skratt). Jag kan inte tävla längre, utan det blir att bidra som domare eller instruktör. Det blir lite annorlunda, men samtidigt tar iaidon aldrig slut. Det finns något nytt att hela tiden lära sig.

Martin är elev till Momiyama sensei, en lärare som han mer än gärna framhåller som stor del i sin egen gradering.

– Jag har förstås honom väldigt mycket att tacka för. Han lever budo. Han tränar inte bara, han studerar verkligen budo och vill gärna dela med sig av sina kunskaper också. Han är väldigt viktig för mig.

Svenskar som graderades

Sveriges flagga Beatrice Edvardsson, sandan (3 dan)
Sveriges flagga Nils Lantto
, yondan (4 dan)
Sveriges flagga Tobias Kandenberg
, yondan (4 dan)
Sveriges flagga Leif Sunje
, godan (5 dan)
Sveriges flagga Jesper Waldestål
, rokudan (6 dan)
Sveriges flagga Martin Lindgren
, nanadan (7 dan)

 

Foto: Alessio Rastrelli, official photographer for EIC2022
Text: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52