Jessica Stringer Bodins första EM i jodo

JODO. I helgen är det dags för den svenska truppen att tävla i jodo-EM i England. Jessica Stringer Bodin gör EM-debut.
– Det känns stort och jag är väldigt tacksam över att få göra det här, säger Stringer Bodin till budokampsport.se
(Foto: Adrian Kunce)

14 september 2022  |  Annie Carriage

På Sicilien, för åtta år sen, fann Stringer Bodin sin nya idrott. Där upptäckte hon charmen med att idrotta med stav. Idrotten hon testade i Italien heter jodo. Men av en slump blev det iaido som Stringer Bodin först började med hemma i Sverige.

– Jag tränar fortfarande iaido och blev uttagen till landslaget för några år sedan men sen passade också jodo in i livet schemamässigt. Men det var en lång startsträcka, det är mycket grundtekniker i början och man längtar tills man får börja köra kata. Men idrotten är upplagt på det sättet, det tar ett tag innan man är redo för nästa utvecklingssteg. Sen kom tyvärr en knäskada i vägen och jag hade ett rätt långt uppehåll. Efter pandemin kände jag mig dock bra igen och jag tog upp jodo och deltog i SM och blev uttagen i landslaget.

Förberedelser inför EM

Förberedelserna inför mästerskapet kräver både fysisk och mental uppladdning och landslaget hade ett läger tillsammans i början på juli.

– När man tävlar i jodo vet man inte alltid vem som kommer vara ens partner så man behöver anpassa förberedelserna lite. Man kanske inte får den svärdhållare man vill, vilket kan påverka ens egen prestation till viss del. Så man jobbar mycket med att försöka få till rätt känsla i träningen inför ett EM, jag ska känna att ”jag levererar bra fighting”.

– Jag missade tyvärr landslagslägret tidigare i somras eftersom jag fick covid. Jag har ju träffat alla redan men saknar dock erfarenheten hur de alla är som partner vilket är synd. Men jag tränar i samma klubb som vår landslagstränare, Sida Yin, så det känns ändå skönt.

Förhoppningar och målsättning

– Det ska bli jätteroligt, sen vet jag att tävlingsnerverna kommer när jag väl är där. Men det är bra, då brukar jag fokusera bättre. Fokuset man får när det är tävling är svårt att få när man tränar, tävlingssituationen i sig skapar något som gör att jag tar fram mitt allra bästa. Men samtidigt är det svårt att veta hur man reagerar eftersom det är en ny erfarenhet och mitt första internationella mästerskap i jodo. Jag ser också fram emot att se hur vi i Sverige står oss mot de länderna där jodon som idrott är större, det ska bli spännande. Sen är det alltid roligt att träffa andra jodo-utövare, gemenskapen som finns där.

– Eftersom det är mitt första stora mästerskap är mitt mål är att klara mig ur poolen och gå vidare till finalspelet. Jag hoppas också jag får chansen att tävla i lag, där är det fyra uttagna men endast tre som kommer få möjligheten att tävla. Det skulle vara mer nervöst att tävla i lagtävlingen, när man tävlar individuellt då gör man det ju utifrån sig själv och sina förutsättningar men när man tävlar i lag vill man ju vara en tillgång och bidra. Men det vore ändå kul att få köra! Oavsett hur det går så känns det stort att få vara med på ett EM, jag är tacksam att få uppleva det här, avslutar Stringer Bodin.

Fler artiklar om EM i jodo
Svenska truppen till EM i jodo
Sida Yin – från tävlande till landslagscoach
Lottningen inför helgen EM i jodo

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0