Cristal Hernandez svensk mästare i sitt första SM

BJJ. Succé på hemmaplan inför släkt och vänner i Eriksdalshallen i lördags.
(Foto: Kenta Hammarström)

26 september 2022  |  Mats Lilja

Ett av de nya namnen bland vinnarna på helgens SM i brasiliansk jiu-jitsu var Cristal Hernandez från Anima Jiujitsu IF.

I lördags gjorde hon sin debut i SM-sammanhang när hon tävlade i lättviktsklassen (-64 kg). Och efter dubbla segrar där kan hon numera titulera sig svensk mästare.

– Det känns jättekul! Det en tävling som jag har velat köra i flera år men på grund av corona och lite annat så har jag inte kunnat göra det. Så det här var mitt första SM, berättar hon.

Cristal Hernandez har utövat BJJ i sex år och har idag brunt bälte. Hon har tidigare nått tävlingsframgångar utomlands men helgens SM-guld är hennes hittills största framgång inom Sveriges gränser.

Och guldet bärgades efter segrar mot Elin Wallman och Astrid Vikgren.

– Jag hade 2 matcher och 2 submissions så jag är nöjd, säger hon.

Vad kan du berätta om matcherna?

– Jag drog guard i semifinalen, svepte ganska snabbt, kom upp på sidan, tog ryggen och submittade med en choke. Det tog typ en minut kanske så den kändes bra. Och sen i finalen drog jag guard igen och körde mest close guard. Och sen i slutet så fick jag till armbaren, då var det bara tre sekunder kvar men jag ville verkligen ha den där submissionen.

Hur var det att tävla på hemmaplan?

– Det var jättekul att det var i Stockholm. Och det var en superbra tävling, jag hoppas att den fortsätter vara i Eriksdalshallen framöver.

Cristal Hernandez efter sitt SM-guld i Eriksdalshallen. Foto: Mats Lilja.

Ungefär 600 åskådare var på plats. Hur skulle du beskriva stämningen på läktarna?

– Jättebra stämning! Flera av mina kompisar som inte kör jujutsu kunde komma och se mig för första gången. Min mamma såg mig tävla för första gången för hon har alltid varit så nervös innan så hon har inte velat komma. Och min bror var också där. Så det var jättekul och skön stämning och kul att bli hejad på av sina närmsta.

Vad betyder det stödet när man ligger och brottas?

– Det ger mig bara mer press och att jag måste prestera bättre, haha. Jag kan ju inte förlora när de kollar på mig!

Till sist då – vad betyder SM-guldet för dig och din karriär?

– Att man blir lite mer sedd i Sverige kanske. Och jättekul att ha vunnit den här tävlingen. Jag kommer att fortsätta tävla men nu vill jag fokusera lite mer på No-gi och köra både Europeans och Worlds där. Så den här säsongen blir det mer fokus på det och vi tar av gi:n ett tag, säger Cristal Hernandez.

Mer om BJJ-SM 2022

» BJJ-SM avgörs för första gången i centrala Stockholm
» Svenska mästarna i BJJ 2022
» Marlon Tajik försvarade sitt SM-guld

Text: Mats Lilja

Fotnot: No-gi är en tävlingsform inom grapplingen där man inte använder gi (kampsportsdräkt). EM avgörs i Italien 11–13 november och VM i USA 7–11 december.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

47
41
42