EM-silver till Mirjam Björklund

KYOKUSHIN. Det blev ett svenskt silver när EM i stilen shinkyokushin avgjordes i helgen i Polen.
– Overkligt är kanske det bästa ordet att beskriva känslan av att ta EM-silver, säger Björklund till budokampsport.se
(Foto: Magnus Hanssen)

5 december 2022  |  Annie Bondefelt Carriage

För Mirjam Björklund blev det ett lyckat EM i helgen, silver och direktkvalificering till VM i Tokyo nästa år.

– ”Overkligt” kanske är det bästa ordet att beskriva känslan av att ta EM-silver. Att ta en topplacering på ett EM har varit ett långsiktigt mål för mig, men kanske inte ”just nu”. Att ta en silverplats på ett EM i öppen viktklass kändes osannolikt, med tanke på de tyngre och mer välmeriterade motståndare jag mötte, säger Björklund.

Björklund inledde helgens tävling med att vinna över Sylwia Wróbel från Polen, näst på tur var Aneta Meskauskiené från Litauen och strax därefter match mot ungerskan Csenge Tóth. Björklund hade inga större problem med att ta sig vidare genom turneringen och i semifinalen ställdes svenskan mot hemmafightern Marta Lubos från Polen.

– Semifinalen var nog den match som kändes bäst, trots att matchen var mot hemmafavoriten Marta Lubos från Polen. Jag hade inga förväntningar på att vinna den matchen, jag mötte polskan tidigare i våras och förlorade. Samtidigt som jag var ganska nöjd med att vinna åttondelsfinalen, då det gav mig en biljett till VM 2023 i Japan, vilket var mitt mål med tävlingen från början. När det målet var uppnått blev tävlandet positivare, säger Björklund.

I finalen ställdes Björklund mot den välmeriterade bulgariskan Ivanka Popova.

– Väl i final var formen inte på topp. Finalen var min femte match för dagen, händerna var trasiga och kroppen hade tagit mycket stryk. Jag hade inte den energin som krävdes för att vinna över meriterade Ivanka Popova från Bulgarien. Matchen var jämn, men i slutet av ronden var hon den bättre av oss, berättar Björklund.

Björklund visade upp en teknisk och underhållande kyokushin med hög intensitet och bra rörlighet mästerskapet igenom. Nu väntar VM nästa år i Tokyo.

För den skadedrabbade Sanne Larsson blev det tyvärr förlust i första matchen mot ukrainskan Alona Veresniak. 

Helgens finalresultat

 

Text: Annie Bondefelt

56
48
57