Ali Hayder satsar på EM-guld

KYOKUSHIN. I helgen avgörs EM i kyokushin i Göteborg. En av förhandsfavoriterna, Ali Hayder, har haft en bra uppladdning och satsar på guldet.
– Jag är taggad, vill att de ska sätta igång nu. Jag känner mig redo, säger Ali Hayder till budokampsport.se
(Foto: Annika Peterson)

29 mars 2023  |  Annie Carriage

Mästerskapet äger rum på svensk mark för första gången, men det är inte Ali Hayders första framträdande på den internationella scenen. Förra året blev det bland annat både VM-medaljer och ett EM-silver, och nu är det alltså dags för EM igen.

– Jag är taggad, vill att de ska sätta igång nu. Jag känner mig redo. Jag är förstås lite nervös också, jag vill inte göra några misstag. Jag vill att det ska bli perfekt, säger Ali Hayder till budokampsport.se

Hur har uppladdningen inför mästerskapet gått?

– Jag vilade lite efter VM men körde igång i mitten av december med förberedelserna inför EM, allt har gått bra och jag har inte haft några skador som stört. Jag har en rutin jag alltid följer när jag laddar upp inför ett mästerskap eller en tävling. Styrketräningen ser ungefär likadan ut, men teknikträningen brukar se lite annorlunda ut inför varje tävling, jag brukar lägga till något nytt utöver den vanliga rutinen.

Det kommer bli en intensiv tävlingsdag på lördag med många matcher, hur gör man för att vara förberedd på det?

– Jag förlorade förra EM-finalen så jag är sugen på revansch, jag kommer följa min plan och göra mitt bästa för att nå dit. Det kommer bli en intensiv tävlingsdag med 6-7 matcher förhoppningsvis, det är fullkontakt och de kan bli lite skador på vägen men bägge som tävlar i en final har haft liknande resa dit, bägge kommer vara slitna. Det kommer tidsmässigt bli en tight dag med väldigt lite vila, eller ingen, mellan matcherna. Men alla är i samma situation och har samma förutsättningar, den som har tränat hårdast kommer orka lite mer.

Vilka förhoppningar har du på din egen prestation?

– Mitt mål är självklart att ta guld, jag har tagit silver två år i rad nu så det är dags för guld. Under förberedelserna inför förra årets EM och VM hade jag lite skadeproblem men nu har jag fått vara skadefri. Den här gången har jag också åkt runt lite i Sverige för att hitta motståndare att sparras med, förut har det varit svårare att få till och det blev mycket träning på säck. Jag hoppas den förändringen kommer att göra skillnad, många av de andra deltagarna från andra länder har ju haft andra i landslaget att sparras mot inför de tidigare mästerskapen. Så det känns som jag har haft en bättre uppladdning träningsmässigt än förut och jag hoppas det kommer synas på mattan på lördag, säger Hayder.

Fler artiklar om EM i kyokushin
Truppen inför EM i kyokushin
EM i kyokushin arrangeras i Göteborg

Text: Annie Bondefelt

 

0
0
0