Ali Hayder och Mirjam Björklund EM-medaljörer igen

KYOKUSHIN. Återhållsam glädje efter två svenska medaljer i Polen.
(Foto: Sanne Larsson)

4 april 2022  |  Mats Lilja

I helgen avgjordes europamästerskapet för karatestilen shinkyokushin. Tävlingarna genomfördes i staden Tarnów i regionen Lillpolen (som även är värd för Europeiska Spelen 2023). EM-arena var Arena Jaskółka, som nyinvigdes i slutet av 2019 efter flera års renoveringar.

Det svenska landslaget hade från början sju utövare anmälda till tävlingarna. Tyvärr så kom två av dem inte till start och därmed bestod den svenska truppen i Polen av fem deltagare – Ali Hayder, Mirjam Björklund och Sanne Larsson tävlade i kumite (fighting) och Adam Rogård och Andreas Tampe tävlade i kata (uppvisning).

Vid det förra europamästerskapet, som avgjordes i Tbilisi i Georgien i juni 2021, tog Ali Hayder EM-silver och Mirjam Björklund EM-brons. Och bägge krigade sig till samma valörer även i år!

Ali Hayder tävlade i herrarnas viktklass 65-75 kg. I första omgången ställdes han mot hemmahoppet Miłosz Adamczyk från arrangörsstaden Tarnów. Efter seger där följde ytterligare framgångar mot Zsolt Ludszky (Ungern) och Kamil Berkowicz (Polen). Samtliga tre matcher avgjordes av svensken redan i förstaronderna!

I finalen ställdes han mot Georgiens Lasha Ozbetelashvilis i en repris på EM-finalen 2021. Tyvärr för Ali Hayder så vann georgiern den här gången också.

– Jag är självklart besviken. Att förlora mot samma person är inte kul, jag ville verkligen vinna den här gången. Men jag har fått träna mycket ensam och inte kunnat sparra så mycket, säger han till budokampsport.se.

Det blev alltså ett nytt EM-silver för Hayder, som nu har VM i september som nästa stora mål. Det arrangeras också i Polen (i staden Kielce) och dit är han ende svensk att kvalificera sig. Där är målet är inställt på att få revansch på Lasha Ozbetelashvilis.

– Jag tror att vi kommer att mötas i final där också. Och då ska jag verkligen se till att vinna, fastslår Ali Hayder.

De svenska deltagarna i EM 2022: Andreas Tampe, Adam Rogård, Mirjam Björklund, Ali Hayder, Sanne Larsson. Foto: Privat.

Mirjam Björklund tävlade i damernas 55-60 kg. Segrar mot Shanty Jacobs (Belgien) och Sandra Nowak (Polen) tog henne till EM-semifinal mot ungerskan Lili Mezo.

Mezo drog det längsta strået och vann sen också den efterföljande finalen. För Björklund blev det alltså ännu ett EM-brons – två stycken nu på lika många senior-EM.

– När jag vinner en medalj så känns det inte så mycket. Jag känner inte samma euforiska känslor som många andra idrottare gör. Jag bryr mig mer om min personliga utveckling, både mentalt och på mattan. Jag har fortfarande mycket kvar att lära och lång väg att gå. Men medaljerna är ändå ett kvitto på att jag tillhör toppen, säger Mirjam Björklund till budokampsport.se.

Övriga svenska EM-resultat

  • Sanne Larsson nådde kvartsfinal i damernas kumite +65 kg, där det tog stopp mot den blivande silvermedaljören Csenge Tóth (Ungern).
  • Adam Rogård och Andreas Tampe nådde 8-delsfinal i herrarnas kata. Bägge vann sina första matcher i EM men föll mot rumänskt motstånd i den andra omgången. Rumänerna delade sedermera på bronset i en tävling som vanns av schweizaren Ciril Bächli.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52