Produktivt år för SB&K:s arbete med MotoriQ

MOTORIQ. Utbildningar, föreläsningar och framtagande av arbetsmaterial är bara några av de saker som skett under året som gått.
– Vi har haft ett intensivt år med många föreläsningar, samverkansprojekt och utveckling av utbildningsmaterial, säger SB&K:s idrottskonsulent Pilo Stylin till budokampsport.se
(Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån)

22 augusti 2023  |  Annie Bondefelt

SB&K:s arbete med fysisk litteracitet pågår ständigt bakom, eller framför, kulisserna. Under året har flertalet utbildningar i MotoriQ och fysisk litteracitet genomförts och förbundet har föreläst för olika organisationer, idrottsförbundsdistrikt och inom skolvärlden.

– Vi har haft ett intensivt år där vi haft föreläsningar landet runt. Vi har besökt Change the game-konferensen, Västergötlands idrottsförbundsdistrikt och deras ”Rörelse på rast”-projekt, den internationella Physical Literacy-konferensen i New York och deltagit i olika skolsamverkan-projekt. Vi har också tagit fram filmer i kamplek i utbildningssyfte, säger SB&K:s idrottskonsulent Pilo Stylin om året som gått.

Under våren publicerades förbundets kampleksfilmer som ska fungera som en inspiration till hur man på ett pedagogiskt sätt kan lära ut genom en lagom dos av lek, lust och utmaning på individuell nivå.

– Mycket tid och resurser har använts till våra utbildningsfilmer, som vi är väldigt nöjda och stolta över. Filmerna kopplar ihop fysisk litteracitet med något idrottsspecifikt, filmer som kan användas både i skolan, efter skolan-aktiviteter och i våra föreningar. Vi har fått ett väldigt positivt mottagande både från våra distrikt och skolan, säger Stylin.

Filmerna går att ta del av på MotoriQ:s sida.

Under våren deltog även en delegation från SB&K på den internationella konferensen i Physical Literacy i New York och där höll förbundet i två workshops kring kamplek, en praktisk och en teoretisk.

– Det finns ett intresse för arbetet som vi gör. Vissa element som finns inom budo- och kampsporten ger så pass positiv effekt för barn och ungdomars önskan om att vilja vara fysiskt aktiva hela livet att det skapar ett intresse. Både inom kampsportleden världen över och från andra organisationer, säger Stylin.

Sammanfattningsvis har det hittills varit ett produktiv MotoriQ-år och processen kommer fortsätta under hösten.

– Vi kommer fortsätta arbetet med att utveckla utbildningsmaterial och vi håller också på att ta fram digitala utbildningar. De fysiska utbildningstillfällena i fysisk litteracitet kommer även fortsätta under hösten liksom att vi kommer delta på kommande Change the game-konferens, avslutar Stylin.

Text: Annie Bondefelt

51
43
52