Nyheter
Stefan Nilsson: Det bästa med elitidrottsprogrammert är all kunskap
Nästa del i vår serie om personerna i och runt elitidrottsprogrammet är taidotränaren Stefan Nilsson.
2015 initierade SB&K en idrottsöverskridande elitsatsning och den utvecklas ständigt i takt med ny forskning och omvärldens krav. Syftet med satsningen var och är att utveckla och bygga idrottare som klarar både den fysiska och psykiska ansträngningen som elitidrottande innebär. Till elitidrottsprogrammet ansöker och deltar aktiva inom SB&K som tävlar på elitnivå och vill utveckla sig som elitidrottare.
En förutsättning för att idrottaren ska kunna utvecklas är att den deltar i programmet tillsammans med sin hemmatränare. Tränaren utbildas och får tillgång till många nya verktyg och ny input till elitträningen. Både idrottare och tränare får mentala verktyg och förhållningssätt att använda i sin dagliga träning för att kunna prestera som bäst när det gäller som mest, likväl som att kunna finna lugn i en prestationsinriktad värld. Under hösten har SB&K:s elitidrottsprogram träffats och bland annat genomfört uppföljande fystester och utbildning på Bosön i Stockholm.
Tränare Stefan Nilsson är tillsammans med delar av landslaget i taido en del av elitidrottsprogrammet.
Stefan, hur länge har du varit en del av elitidrottsprogrammet?
– Jag var med då vi började med att utforma fysprofilen för våra aktiva men jag vet ärligt talat inte vilket år det var.
Vad tycker du är det bästa med elitidrottsprogrammet?
– Det bästa med elitidrottsprogrammet är all kunskap, inblick och förståelse för vad det innebär att vara elitidrottare, vilket vi får genom programmets uppbyggnad av föreläsningar, workshops och fystester. Kompletteringsträning i både praktik och teori i både styrketräning och kondition, hur man periodiserar, lägger upp träning etc., har varit väldigt givande för både mig och mina aktiva. Sedan hur vi byggde vidare med rörelseträning, hållbar träning, mental träning etc., har varit ett mycket bra upplägg och gett oss en mycket djupare förståelse för hur vi ska planera och lägga upp våra träningar både i dojon och utanför.
Hur har ditt tränarskap utvecklats av elitidrottsprogrammet?
– Jag tycker att mitt ledarskap har förbättrats avsevärt med hjälp av elitidrottsprogrammet, tack vare alla föreläsningar, kurser och workshops. Jag har fått mycket mer kunskap i träningsupplägg, träningsplanering, idrottspsykologi, kost, nutrition etc. Allt för att hjälpa mina aktiva för att bli bättre atleter i sin idrott. Även fystesterna är väldigt bra för att analysera de aktivas brister och svagheter och få en insikt i vad de behöver förbättra för att kunna ha en stark och uthållig idrottare.
Vad har varit det bästa med elitprogrammet för din eller dina aktiva?
– Det bästa har helt klart varit all kunskap vi har fått. Sedan är det väldigt inspirerande och motiverande att få komma till Bosön och träffa andra utövare och ledare och få ta del av deras kunskap och erfarenhet.
Hur tycker du att elitidrottsprogrammet kan utvecklas?
– Jag tycker att det är jättebra som det är och hoppas att programmet fortsätter. Den kunskap och insikt som den har gett mig och mina aktiva utövare har varit ovärderlig.
Text: Nicole Kaiser