Shorinji kempo

Shorinji kempo är en japansk budoart som grundades i Japan av So Doshin 1947 och innefattar en mängd olika slag, sparkar och blockeringar samt kast, nedbrytningar, fasthållningar och svep.

Träningen följer två grundläggande principer: ken zen ichinyo, kropp och själ är ett, samt riki ai fu ni, styrka och kärlek skall inte separeras. De tre huvudsakliga målen med träning är förbättrad fysisk hälsa, mental utveckling och förmåga till självförsvar.

Shorinjikempo erbjuder en varierande och mångsidig träning som kan utövas av alla, kille eller tjej, ung som gammal.

Teknikerna är utformade så att de ger maximal effekt med minimal skada. Deras effektivitet kräver varken att man är stor eller stark, däremot bra timing och förmåga att hålla sig lugn och samlad, samt kunskap om människokroppen. Detta försöker man utveckla i sin träning.

Ett typiskt träningspass börjar med meditation och följs av uppvärmning, grundträning och teknikträning, samt olika Självförsvarstillämpningar. Träningen brukar avslutas med ett kort

fyspass och stretching. I shorinjikempo tränar man snarare med varandra än mot varandra. Denna inställning gör att träningspassen blir roliga och att man undviker skador.

Illustration: Ida Brogren

– träning av kropp och själ

5
13
16