Jonathan Broberg: Blicken riktad mot Bangkok

Jag har spenderat två underbara veckor vid den gotländska sydostspetsen, det ställe som farmor och farfar en gång döpte till ”Lillänge”. Med ännu en Gotlandssommar i minnet blickar jag nu mot Bangkok och VM i thaiboxning, dit jag åker till redan på lördag.

18 juli 2019  |  Jonathan Broberg

Jag stod på udden där lilla vattendraget ”kvennmoräno” med dess inlandsvatten tar en svängom tillsammans med Östersjön. Solen somnade in, men månen tog vid. Ute till havs lyste ett fraktfartyg vid horisonten.
Jag stod där på familjens gamla släktmarker och tänkte att nu är sommaren här.

Nu, två veckor senare, är jag tillbaka på kansliet. Regnet fullkomligt vräker ned över huvudstaden, och även om vi bara har kommit halvvägs in i juli får jag höstförnimmelser.

Tur då att VM i thaiboxning i Bangkok kikar fram runt husknuten.
På lördag åker jag dit. Och Annie likaså.

Det blir en stor satsning från vår sida på VM, ett mästerskap som sannolikt blir något utöver det vanliga; VM i thaiboxning i Bangkok, liksom.

Landslaget ser på förhand starkt ut. Absolut, men inte så där superstarkt som det hade kunnat vara. Två världsstjärnor saknas på damsidan, Josefine Lindgren Knutsson och Sofia Olofsson. Två på förhand givna guldaspiranter. Uma Galli och Anna Höglund är två oerhört duktiga och spännande thaiboxare, men att ställa in siktet på guld för dessa två vore att ställa lite väl höga krav.

De två stora stjärnorna i landslaget på damsidan är Patricia Axling och Angela Mamic. Axling har vunnit guld i massor och Mamic har utvecklats till en av världens bästa i viktklassen, och båda blir enormt roliga att följa under VM.

På herrsidan ser det på förhand också intressant ut. Mattias Jonsson har alla möjligheter att vara jobbig för motståndarna och har vunnit mästerskapsmedalj förr. Jonathan Larsson är spännande och talangen Anton Sjökvist kan bli ruggigt bra i framtiden.

Nicholas Bryant har kämpat sig in i landslaget och blir hur kul som helst att se på den här nivån, och de båda Kim:arna, Falk och Dahlgren, är gedigna thaiboxare som det finns mycket att ta av.

Ja, ni hör. Truppen har kvalitet. Och är det något just thaiboxnings-VM har lärt mig är det att svenskar ofta höjer sig rejält i de här mästerskapen. Många gånger har jag blivit rejält positivt överraskad av thaiboxningslandslagets förmåga att mobilisera när det gäller som mest.

2010 vann landslagsdebuterande Sanja Trbojevic VM. Året efter gjorde Jennifer Österlin om bedriften (efter att ha vunnit SM just mot Trbojevic). 2014 debuterade både Susan Kariuki och Isa Tidblad Keskikangas i VM-sammanhang med guld, och i Jönköpings-VM 2016 gjorde vann både Bea Malecki och Patricia Axling guld i sina respektive första VM-turneringar.

En tanke väl värd att hålla fast vid när nu Bangkokavresan är nära förestående. 

Hur som helst blir VM i Bangkok något alldeles extra. 

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10