Elina Moestam: “Elitidrottsstipendiet ger en trygghet”

BJJ | I en dryg månad till går det att ansöka om Riksidrottsförbundets och Svenska Spels stipendium till dem som kombinerar studier på eftergymnasial nivå med en elitidrottssatsning.

23 mars 2021  |  Mats Lilja

En som fått Elitidrottsstipendiet – och två gånger dessutom – är BJJ-stjärnan Elina Moestam.

− Ja, jag har fått det både för säsongerna 2019/20 och 2020/21, berättar hon för budokampsport.se. Jag fick reda på det genom att sitta och uppdatera Riksidrottsförbundets sida tills resultaten var presenterade. Jag blev så klart jätteglad!

Elina studerar till lågstadielärare på Stockholms Universitet, där hon har ett års studier kvar. Stödet är förstås välkommet när man har både skola och en elitidrottskarriär att pussla med.

− Det ekonomiska tillskottet ger en trygghet. Men förutom det är det jättebra att få tillgång till [appen] Svensk Idrottshälsa, där jag kan få kontakt med läkare, sjukgymnaster och dietister väldigt lätt.

Stipendiet innebär ett bidrag på 25 000 kronor/termin, vilket som jämförelse är mer än det maximala studiebidraget.

− Jag studerar ju på heltid och när jag tränar som mest inför mästerskap så tränar jag dessutom två gånger om dagen. Våra resor och tävlingar är dyra och kräver att jag arbetar extra, vilket gör att återhämtningen mellan träningen och studierna tar tid. Med pengarna från stipendiet har jag inte behövt jobba lika mycket extra för att ha råd och jag har kunnat fokusera lite mer på vad som är viktigast för mig, berättar hon.

Elina Moestam i farten när det begav sig. Foto: Dominik Borowczyk.

På meritlistan märks såväl SM-guld, EM-guld som VM-guld i brasiliansk jiu-jitsu. Men coronapandemin har förstås inneburit helt andra förutsättningar för henne och de andra i världstoppen.

− Det senaste året har varit väldigt lugnt på tävlingsfronten och träningen har varit väldigt anpassad. Men jag, min fästman och ett gäng till har passat på att starta en egen klubb här i Stockholm – Stark heter den och där tränar vi BJJ och submission wrestling. Det har gått väldigt mycket tid till att fortsätta med sporten på det sättet men det har också varit väldigt roligt och givande.

Samtidigt så längtar hon också tillbaka till mästerskapen och de riktigt heta matcherna.

− Jag hoppas verkligen att tävlingarna drar igång så att jag kan få möta de bästa och träna för att tävla igen.

Alla tidigare stipendiater inom SB&K hittar ni här.

Text: Mats Lilja
Foto: Privat

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52