Thaiboxning och kickboxning formellt erkända av IOK

De internationella förbunden får officiell status inom den olympiska rörelsen. Arbetet fortsätter för att idrotterna ska finnas med i kommande OS-turneringar.

27 juli 2021  |  Mats Lilja

I förra veckan kom det väntade beslutet från Tokyo – Internationella Olympiska Kommitténs session tillstyrker IOK-styrelsens rekommendationer gällande thaiboxningen och kickboxningen (se tidigare artikel).

Dess internationella förbund IFMA respektive WAKO blir nu fullt erkända av IOK, ett stort kliv mot att också bli upptagna på kommande OS-program.

– Det här är fantastiskt! Thaiboxningen är ju redan stor i Europa och börjar att växa även i USA, säger Svenska Muaythaiförbundets styrelseledamot Fredrik R:son Johnson till budokampsport.se.

Han har också tankar kring hur idrotten även ska kunna bli en OS-gren.

– Vi behöver vara med i Paris-OS 2024 som ”uppvisningssport” med målsättningen är att komma med på programmet till OS 2028. Jag tror att vi kommer att klara det!

Även inom kickboxningen är förstås tongångarna positiva.

– Långsiktigt så är det kul att vi är med där och att vi förhoppningsvis till slut även får tävla i OS. Det innebär kanske också att vi som svenskt förbund utvecklas både ekonomiskt och kunskapsmässigt, säger Svenska Kickboxningsförbundets ordförande Björn Ljungdahl.

Han fortsätter:

– Det kan ju inte bli bättre, vi har en helt annan grund att stå på sen. Att vara en erkänd idrott i olympiska sammanhang lyfter statusen på kickboxningen överlag. Vi är ju redan med i World Games och Europeiska Spelen som en del i processen.

Samtidigt så understryker Björn Ljungdahl att det fortfarande återstår mycket arbete.

– När allt kommer omkring finns det cirka 40 andra sporter som är godkända av IOK men som inte ingår i det olympiska programmet. Nu har IOK beslutat i sitt Olympic Agenda 2020 att arrangörsstaden kommer att ha möjlighet att påverka vilka sporter som ska ingå i det olympiska programmet på sitt arrangerande OS. Som regel är det sporter som är populära i värdlandet. Nästa ordinarie OS som WAKO kan försöka vara med på kommer att vara 2028 i Los Angeles eller 2032 i Brisbane, berättar han.

Röster har även höjts om att idrotterna i ett olympiskt sammanhang är för lika och kan komma att konkurrera med varandra om att tas upp på OS-programmet. Men varken Fredrik R:son Johnson eller Björn Ljungdahl ser det som ett problem.

– För en utomstående lekman så kommer det att se väldigt likvärdigt ut med oss och kickboxningen. Men det är samma egentligen som karate och taekwando. Nu har IOK fastslagit att det är två olika idrotter och då måste det vara så, säger Johnson.

– Det finns ju plats för alla! K1, som är en del av kickboxningen, är ju en av de största sporterna i världen. Jag kan förstå om det kan bli lite förvirring men det är helt enkelt två olika sporter, fastslår Ljungdahl.

En av de fyra övriga idrotterna som samtidigt blev erkända av IOK är sambo. Idrotten valdes in i SB&K under årsstämman 2015 men ingen förening med koppling till sambo är idag ansluten till förbundet.

Text: Mats Lilja
Foto: Bildbyrån

På bilden ses Anna Dahlbom i thaiboxnings-VM 2016.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52