ADV21: Thomas Nordlander om antidopingarbetet inom SB&K

ANTIDOPINGVECKAN 2021 | Den idrottsansvarige för dopingkontroller berättar om samarbetet med SB&K och varför vissa idrotter är mer kontrollerade.

6 oktober 2021  |  Mats Lilja

Inom Riksidrottsförbundet ryms för närvarande 72 specialidrottsförbund.

Ansvarig för kontakten med Svenska Budo & Kampsportsförbundet och flera av underförbunden är Thomas Nordlander. Han har jobbat med antidopingfrågor sedan 2015 och är idag bland annat idrottsansvarig för dopingkontroller.

– Jag har ansvaret för att organisera kontrollerna inom vissa idrotter. Jag jobbar till exempel med thaiboxning, kickboxning, MMA, BJJ och armbrytning, berättar han för budokampsport.se.

Vissa idrotter är striktare kontrollerade än andra.

– Vi siktar framförallt in oss på de idrotter där det finns individuella idrottare på toppnivå. Vi jobbar ju främst mot elitidrotten men vi går även in i breddidrotten, säger Thomas Nordlander.

Han spår att antidopingarbetet kan utvidgas under kommande år.

– Antidopingarbetet fungerar utmärkt i Sverige idag. Men i framtiden kommer vi förmodligen att jobba ännu bredare utifrån de direktiven vi får. Vi vill till exempel jobba informativt även mot gym som inte är Friskis & Svettis. Och då framförallt mot den yngre generationen.

Coronapandemin har förstås starkt påverkat den svenska idrottsrörelsen, inte minst när det gäller inställda tävlingar och turneringar. Det har också förändrat Antidoping Sveriges arbete under perioden.

– Vi har naturligtvis vidtagit alla skyddsåtgärder vid testning av idrottsutövare som WADA kräver gällande covid-19 .Vi hade under förra året även tillgång till en specialinredd husbil som vi använde vid testning. Det har fungerat bra och vi har legat i fas gällande testerna, berättar Thomas Nordlander.

När det gäller antidopingarbetet gentemot Svenska Budo & Kampsportsförbundets idrotter så sker många av kontakterna genom SB&K:s kansli, som ofta fungerar som spindeln i nätet i dessa frågor.

– Men alla underförbund är välkomna att kontakta oss direkt också. Har man några frågor eller har något man undrar över så får man gärna ta en kontakt med oss. Det vill vi gärna, säger Thomas Nordlander och tillägger:

– Jag tycker att vi har haft, och har, ett fortsatt bra samarbete mellan Antidoping Sverige och Svenska Budo & Kampsportsförbundet när det gäller antidopingfrågor.

Text: Mats Lilja
Foto: Antidoping Sverige

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10