Kent Hansson: En fantastisk öppning på juni

KRÖNIKA. Budokampsports krönikör Kent Hansson skriver om de svenska framgångarna i VM i thaiboxning och VM i BJJ.
(Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN)

10 juni 2022  |  Jonathan Broberg

Svensk thaiboxning fortsätter att leverera på de internationella mästerskapen. Den första sommarmånaden kunde inte börjat bättre vad gäller svensk kampsport. Det blev till slut sju medaljer för det svenska landslaget på VM – fyra guld (varav ett i U23-klassen), ett silver och två brons.
Milda makter. Min beundran är enorm för detta stolta landslag.

Som Budokampsport tidigare har rapporterat om blev det fyra guld genom Patricia Axling, Emma Stonegård Abrahamsson, Angela Mamic och Moa Carlsson. Jag anade att det skulle bli ett blågult klang och jubelmästerskap i Abu Dhabi, men det här är nästan för bra för att vara sant. Patricia Axling har länge varit ett stort svenskt medaljhopp vid de internationella mästerskapen. Jag är därför inte överraskad att hon efter detta världsmästerskap återvänder hem till Sverige med den vackraste medaljen i bagaget.

34-åriga Patricia är en rutinerad fighter men hon utvecklas hela tiden. Patricia tog här karriärens sjätte internationella mästerskapsguld. Medaljskörden i år: EM-guld och VM-guld. Medaljsrasslet kommer fortsätta. I juli väntar World Games i USA.

I VM-finalen ställdes Patricia mot Elaine Lopes från Bahrain. Axling vann med 30-27 efter en perfekt genomförd match. Patricia Axling har styrkan, teknikerna, intelligensen och framförallt värdefull rutin. Bäst när det gäller är en svår konst. Jag har genom åren varit vittne till många svenska idrottsstjärnor som stupat i stora fighter. Men våra thaiboxningsstjärnor tycks vara helt befriade från fladdrande nervtrådar.

Det är inte bara de etablerade stjärnorna som tar för sig vid de stora mästerskapen. Även unge Moa Carlsson bjöd på imponerande fighteregenskaper. I Abu Dhabi fick vi se ett internationellt genombrott av henne som lovar gott inför framtiden. Moa Carlsson i 54-kilosklassen (U23) stod för en grandios VM-insats. Jag har fått en hel del rapporter om att ”här har vi en jättetalang som kan gå hur långt som helst” så det var med stort intresse jag följde hennes framfart i Abu Dhabi. Moa mötte Kantiya Panoram i finalen, en duktig thailändska. Det blev en oerhört dramatisk fight där Moa till slut stod som segrare med 29-28.

Segern innebar Moas första internationella guld men vi kan räkna med att hon kommer gräva guld många gånger framöver. Här har vi tjej som har ett brett register i form av styrka, snabbhet, tekniska färdigheter och inte minst den mentala styrkan som behövs vid de tuffa internationella mästerskapen.

Svensk thaiboxning har på damsidan skämt bort oss under många år. Elina Nilsson, Lina Länsberg, Johanna Rydberg, Bea Malecki, Josefin Lindgren Knutsson och Sofia Olofsson är några tjejer som slog till sig medaljer och ära runt om i världen, tre av dessa merittyngda tjejer gör nu bra ifrån sig i MMA. Men svensk thaiboxning lever inte på gamla meriter, det kunde vi konstatera i Abu Dhabi. Sverige är fortfarande en världsnation på damsidan och det dyker hela tiden upp unga och äregiriga tjejer.

xxx

Som kampsportsälskare sett med blågula ögon blev det en fantastisk öppning på juni månad. Det svenska medaljskörden vid VM i thaiboxning följdes upp med framgångar i BJJ. I Long Beach vann Behnam Razaki guld i lättviktsdivsionen för 17-18 åringar (Juvenile 2). Till Budokampsports utsände Mats Lilja konstaterade Razaki: ”Det är det största guldet jag har tagit hittills. Jag har vunnit två VM-guld på juniorsidan tidigare, men det är det första på stora VM. Större blir det inte”.

Så ska det låta. 16-årige Razaki har allt det som behövs när det kommer till stora internationella mästerskap och vi kan garantera se fram emot nya internationella framgångar för den här killen.
Det är som utsänd reporter alltid härligt att få rapportera hem om blågula framgångar, det är något jag fått uppleva många gånger. Extra krydda i guldanrättningen blir det när man upplever guldexplosioner av unga killar och tjejer.

– Jag vill vinna allt som kommer i min väg. Mitt mål är att bli bäst – inte i Sverige utan i världen, sa Razaki till Budokampsports Mats Lilja. Jag har för mig att Zlatan i unga år sa något liknande…

Även silver kan ha smak av guld. Så är jag övertygad att Scarlett Anstiss Liljefors kände det efter sitt VM-silver. I år har det som brunbältare blivit silver på både EM och VM.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0