Emma Lette med fast blick mot World Games

WORLD GAMES. Budokampsport.se var på plats hos Nacka Dojo IF och såg Emma Lette träna inför avresan till World Games.
– Det är det största man kan göra inom min sport, säger hon till budokampsport.se.

6 juli 2022  |  Jonathan Broberg

Det var en fokuserad träning i högt tempo.

Men Emma Lette, som är Sveriges enda tävlande i jujutsu under World Games i Alabama, hade hela tiden nära till leendet.

– World Games är verkligen det största man kan göra inom min sport. Jag minns när ”Freddan” (Fredrik Widgren) och William (Willam Seth-Wenzel) blev uttagna. Sedan dess har jag tänkt att jag vill dit. Så det är häftigt att det snart drar igång. Det är helt klart en barndomsdröm att få vara med.

Just Fredrik Widgren var en av de som var med under hela träningspasset. Den forne världsstjärnan gav Lette mycket beröm under passet.

– Freddan har jag sett på med stora ögon. Jag tänkte att hur kan man vara så bra på jujutsu som honom. Att höra beröm från honom värmer extremt mycket. Han var, och är, en stor förebild för mig.

Emma Lette och Fredrik Widgren                                        Foto: Jonathan Broberg

Det var VM-bronset från i fjol som kvalificerade Lette till World Games. Och under våren har hon samlat på sig mängder med seniora tävlingserfarenheter. Allt för att vara så förberedd för World Games det går.

– Det har varit mycket tävlingar under våren. Vissa har gått bättre än andra, men jag känner att jag har lärt mig otroligt mycket under den här våren. Samtidigt har jag också känt att jag verkligen ska vara här på den här nivån, att jag hör hemma här.  

Emma Lette fann kärleken till jujutsu när hon med en kompis gick till Nacka Dojo, som för övrigt firar 40 år i år som klubb, som elva åring. Ett pass – sedan var hon fast.

– Det var det roligaste jag har gjort. Jag ville tävla direkt. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Lette utvecklades tidigt till en duktig junior och har mängder med medaljer från juniormästerskap. Förra året debuterade hon i seniorklass och gjorde succé omgående.

– Den största skillnaden mellan junior och senior är att taktiken, tempot och rutinen hos motståndarna är på en helt annan nivå. Tekniker som man satte som junior funkar inte längre. Motståndet är smartare och bättre, så det handlar om att bygga på sig av erfarenheter och hela tiden sträva efter att själv bli bättre. Jag lär mig massor varje dag, jag är långt ifrån fullärd.

Nu är World Games inte långt borta och Emma Lette tävlar den 15 juli.

– Äntligen. Det ska bli så otroligt roligt och jag hoppas att jag lyckas prestera den jujutsu jag vet att jag har i mig.  

Emma Lettes potentiella motståndare

JUJUTSU, -70 kg
Sveriges flagga Emma Lette
Liva Tanser Christiansen
Chloe Claud Lalande
Negash Meskerem
Tysklands flagga Annalena Bauer
Aafke van Leeuwen

 

Fler artiklar om World Games
Erica Björnestrand siktar mot World Games-guld
Patricia Axling debuterar i World Games-sammanhang

Text och foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16