ADV22: Annica Jara Cofré driver antidopingfrågan på bred front

ANTIDOPINGVECKAN 2022. Annica Jara Cofré är inte bara ny styrelseledamot i SB&K utan även antidopingansvarig i Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsu Förbundet. Under sin tid i SBJJF har hon tillsammans med resten av underförbundsstyrelsen implementerat flera konkreta åtgärder och börjat arbeta ännu mer proaktivt. (Foto: Privat)

20 juli 2022  |  Annie Bondefelt

Intresset för antidoping föddes genom hennes arbete, för närvarande är hon sjuksköterska inom Rättspsykiatrin men innan dess arbetade hon på Beroendecentrum.

–  Jag brinner för att hålla kampsporten ren från doping. Jag tycker frågan är intressant och jag vill gärna vara ett stöd om det är någon som har frågor just kring vad man ska tänka på eller hur man hittar information, till exempel kring kosttillskott.

Utifrån sitt intresse för antidoping har hon även fördjupat sina kunskaper genom utbildning hos Antidoping Sverige och brinner för att driva frågan. SBJJF har under en längre tid arbetat med att försöka eliminera doping inom svensk BJJ, nu har de intensifierat sitt arbete ytterligare genom konkreta åtgärder med kunskapslyft och information i fokus.

– Vi har utökat vårt samarbete med Antidoping Sverige, vi har haft en representant från organisationen som hållit en grundläggande föreläsning för SBJJF:s styrelse och under hösten kommer även landslaget och elitansvarig få samma möjlighet. Underförbundet arbetar med tydliga riktlinjer till sina föreningar och landslagsaktiva, den förening som vill arrangera SM behöver genomföra Antidoping Sveriges ”Vaccinera Klubben” och alla landslagsaktiva ska genomföra ”Ren Vinnare”, berättar Jara Cofré.

– Jag tycker det är viktigt att belysa den här frågan och jag tycker det är viktigt att SBJJF ska vara uppdaterad kring nya riktlinjer och ha en bra kommunikation med Antidoping Sverige.

Jara Cofré blev även invald i SB&K:s styrelse under våren och ser fram emot att driva frågan även där.

– Frågor kring antidoping och sjukvård är något jag har erfarenhet utav och frågor jag gärna driver även i SB&K:s styrelse framöver.

Om vi återgår till ditt engagemang i underförbundet SBJJF, vilket tips skulle du ge andra underförbund som vill bli mer aktiva i sitt antidopingarbete?

– Ta kontakt med Antidoping Sverige och bjud in de att hålla en föreläsning, säger Jara Cofré.

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52