ADV22: Leo Eshagi står för en ren idrott

ANTIDOPINGVECKAN 2022. Landslagsmannen i kickboxning berättar om sin vistelserapportering och varför antidopingarbetet är en så viktig del inom elitidrotten.
(Foto: Mathias Sobczyk)

21 juli 2022  |  Mats Lilja

Göteborgsfightern Leo Eshagi är ett välkänt namn inom svensk kampsport. Efter att ha varit verksam i ett flertal olika discipliner är det sedan några år tillbaka kickboxningen han satsar på.

– Jag har tränat kampsport i ungefär 14 år. Tidigare har jag kört taekwando och BJJ men de senaste elva åren har jag framför allt hållit på med kickboxning och thaiboxning, berättar han.

Idag ingår den blivande 28-åringen i det svenska kickboxningslandslaget, har deltagit i flera VM och blivit svensk mästare. Men tyvärr blev det inget deltagande i World Cup i början av juni.

– Jag har haft lite hälsobekymmer under det senaste halvåret men jag hoppas komma i form under sommaren för att kunna tävla till hösten igen. Det som är bokat och klart i nuläget är EM i kickboxning i Turkiet, säger Leo Eshagi.

Som elitutövare är han uttagen till Antidoping Sveriges individuella vistelserapportering, där även bland annat Angela Mamic ingår. Det innebär att han exempelvis kan få genomgå oannonserade kontroller – något han är positiv till.

– Jag anser att antidopingarbetet är en väldigt viktig del inom elitidrotten, för att alla ska tävla under samma villkor. Jag har än så länge endast blivit testad i Sverige men jag har behövt genomgå antidopingutbildningar för att kunna tävla utomlands, berättar han.

Leo Eshagi i tävlingsringen. Foto: Morgan Stewart.

Har du själv stött på doping i någon form?

– Jag har aldrig stött på doping men man har hört talats om andra inom sporten som har åkt fast.

Hur ser du på att vissa dopar sig?

– Det är tråkigt såklart, att vissa ska behöva ta till medel för att förbättra sina resultat. Jag står för en ren idrott och tycker självklart att alla skall tävla under samma förutsättningar.

Vad innebär det för dig att du ingår i vistelserapporteringspoolen?

– Det innebär att jag måste registrera var jag befinner mig, var jag tränar, var jag arbetar och var jag sover. Jag måste även registrera om jag skall resa någonstans eller liknande. Antidopning Sverige utför slumpmässiga tester på mig, de tar både blodprov och urintest.

Hur mycket jobb krävs det av dig för det?

– Till en början verkade det jättekrångligt. Men när man väl kom in i det så var det ganska simpelt. Jag lägger in mina aktiviteter i en kalender och sen om jag åker någonstans så kan jag uppdatera det i appen. Och det är helt klart värt det att göra de här uppoffringarna. Det är viktigt att man håller sig hel och ren och ser till att man inte får i sig några felaktiga substanser.

Efter sina hälsoproblem är alltså kickboxnings-EM i november ett av de stora målen i år. Och för Leo Eshagi går det snabbt att sammanfatta vad målsättningen med sin idrottssatsning är.

– Jag vill alltid bli bättre och utvecklas som idrottsman. Gå större matcher och självklart stå längst upp på podiet – gärna i EM och VM.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52