Nyheter

Anna-Lena Waldestål gör comeback

JODO. Efter pandemi och föräldraledighet kliver Waldestål återigen in i hetluften. På lördag startar EM i jodo och Waldestål är en av de som tävlar i klassen yondan.
(Foto: Peter Sjödin)

Hur har uppladdningen gått inför EM?

– Träningen har gått bra, regelbundenheten i träningen är det som ger resultaten och gör att jag kan prestera bra under press som till exempel under ett mästerskap. Men jag tränar ju lite oftare inför en stor tävling, lite kortare men mer frekventa pass, berättar Waldestål.

Det blir comeback för dig i jodo-sammanhang?

– Att bli uttagen är alltid en stor ära, jag är stolt över att representera Sverige. Det blir det första jodo-mästerskapet efter pandemin och sen jag blev mamma, så det blir comeback och i en ny tävlingsklass (yondan). Det känns fantastiskt men nervöst såklart, men det ska bli kul att träffa alla och återknyta kontakter. Vi är ju en rätt liten sport i Europa och är därför ett rätt tight community.

Hur har det gått att ladda om efter EM-bronset i iaido du tog för två veckor sen?

– Jag har inte varit med om att iaido och jodo har mästerskap under samma månad så det är något nytt. Jag tycker det varit lite svårt att ladda om direkt. Det tar lite tid att landa och sen börja förbereda sig inför nästa mästerskap. Men å andra sidan hinner man heller inte bli lika nervös eller bygga upp prestationsångest på samma sätt. Men väl där så tänder man såklart till!

Vad är den största utmaningen med jodo?

– Det svåraste med jodo är nästan att man är så beroende av en andra part, att tävla med någon. Samspelet måste fungera. Tempot påverkas av hur snabbt din partner gör sina rörelser så det måste man anpassa sig till. Men det är också det roliga, utmaningen. Under en match strävar jag efter att få till en bra kombination mellan teknik, samspel och intention. Även om man gör en förutbestämd kata så ska det se ut som att jag reagerar på en rörelse jag inte visste skulle komma. Varje match är lika viktigt så det gäller att gå in och ge allt. Man kan inte spara på energin som i vissa andra idrotter.

Och målsättningen?

– Ingen åker för att förlora, jag kommer ge allt i alla matcher jag går. Det finns inga lätta motståndare men ingen är heller omöjligt, avslutar Waldestål.

Fler artiklar om EM i jodo
Svenska truppen till EM i jodo
Sida Yin – från tävlande till landslagscoach
Lottningen inför helgens EM i jodo
Jessica Stringer Bodins första EM i jodo

 

Text: Annie Bondefelt