Två EM-medaljer under svenskarnas första dag

JODO. Efter en fartfylld första dag på EM i jodo har Sverige tagit två bronsmedaljer. Laurens Loozen tog medalj i nidan-klassen och Jesper Waldestål i godan-klassen.

17 september 2022  |  Annie Bondefelt

Den första tävlingsdagen inleddes med en invigning som gav en imponerande inramning till helgens EM. Svenskarna ställde upp i sex av sju klasser och kom vidare från poolen i tre av dessa.

Först ut var mudan-klassen där Sverige representerades av Josef Ewerman, Ewerman gjorde en fin insats men det räckte inte hela vägen vidare från poolen. Noterbart var att hans motståndare alla var höggraderade i den närbesläktade idrotten iaido och därför hade större tävlingsvana än Ewerman som deltog i sitt första internationella mästerskap.


Josef Ewerman

I shodan-klassen gick det bättre, debutanten Jessica Stringer Bodin tog sig vidare från poolen till en åttondelsfinal som hon vann mot Scholiers från Belgien. I kvartsfinalen fick hon möta ytterligare en belgare, Sam Schiettekatte. Det blev en jämn drabbning men tyvärr visade två av tre domarflaggor vinst till Belgien. Värt att nämna är att Stringer Bodins fina insats blev uppmärksammat och att hon i slutet av dagen tilldelades klassens Fighting Spirit-pris.


Jessica Stringer Bodin

Ulf Mohager, även han i shodan-klassen, tog sig också från poolen och kvalade sig till en åttondelsfinal mot Heidi Paimen från Finland. Där tog dock äventyret slut för Mohager denna gång.


Ulf Mohager

I nidan-klassen blev det dramatik då de bägge svenska deltagarna, Fredrik Nilsson och Laurens Loozen, ställdes mot varandra i kvartsfinal efter att bägge gått vidare från poolen. Kvartsfinalen blev en jämn historia men i slutänden var Loozen strået vassare och tog hem vinsten. I semifinalen fick svensken det svårare och fick se sig besegrad av hemmautövaren David Griffiths från Storbritannien. Dock betydde det att Sverige fick sin första EM-medalj då Loozen kom på en delad tredjeplats. Även Nilsson fick medalj i slutet på dagen då han tilldelades Fighting Spirit-priset i sin klass.


Laurens Loozen


Fredrik Nilsson

Cavonius och Paganini klev upp i turneringens största klass, sandan, där 20 utövare kämpade för att ta sig vidare från poolen. Tyvärr gick verken Cavonius eller Paganini vidare från gruppen trots flera fina matcher.


Lillie Cavonius


Martin Paganini

För Anna-Lena Waldestål, som gjorde comeback på den internationella jodo-scenen, ville det sig inte riktigt och hon nådde inte ända fram utan blev utslagen innan hon tog sig till finalspelet.


Anna-Lena Waldestål

I den högsta klassen med svensk intresse, godan, visade både Jesper Waldestål och Simon Bleiker fin form. Waldestål gick efter poolvinster till direktkvartsfinal medan åttondelsfinal väntade Bleiker. I åttondelen mötte Bleiker fransmannen Olivier Bayart, han vann mot fransmannen men kunde sen inte rå på polacken Lukasz Machurat i kvartfinalen. Waldestål vann sin kvartfinal mot Emanuele Covino från Italien innan han fick se sig utslagen mot Steven Burgman från Nederländerna i semifinalen. Waldestål blev därmed turneringens andra svensk att ta en bronsmedalj.


Simon Bleiker

Under senaste EM, för tre år sen, blev det en svensk silvermedalj, nu står Sverige med två bronsmedaljer och imorgon väntar ännu en medaljchans när Sverige deltar i lagtävlingen. Laget består av Jesper Waldestål (godan), Anna-Lena Waldestål (yondan), Jessica Stringer Bodin (shodan) och Josef Ewerman (mudan).


Jesper Waldestål

 

Text & foto: Annie Bondefelt

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52