Föreningsfrågor i fokus hos Skånes Budo & Kampsportsförbund

DISTRIKT. Hjärtlig stämning och många års föreningsengagemang runt bordet när styrelsen i Skånes Budo & Kampsportsförbund samlas för möte i sin alldeles egna lokal.
(Foto: Sofia Arnbom)

15 maj 2023  |  Sofia Arnbom

Solen strålar över det skånska slättlandskapet och rapsfältens gula lyster är på uppåtgående. Det är en tisdag i maj och styrelsen för landets sydligaste distrikt har samlats i Svedala. Ett stenkast från stationen ligger lokalen som distriktet numera förfogar över och kvällens träff inleds med en gemensam insats för att få in bord och stolar att möblera med.

På agendan för styrelsemötet finns bland annat en återblick på årsmötet samt behandling av aktuella medlemsansökningar från föreningar. Distriktet har flera olika bidrag som föreningar kan söka och på mötet följs tidigare beslut upp och detaljerna för Materialbidraget finslipas inför den stundande ansökningsperioden (15 maj – 15 juni).

– Den viktigaste uppgiften distriktet har är att stödja och hjälpa våra medlemsföreningar. Det kan vara med ekonomiska bidrag, utlåning av mattor och material men även med olika typer av föreningsfrågor säger André Angantyr, ordförande Skånes Budo & Kampsportsförbund.

Styrelsemöte Skånes Budo & Kampsportsförbund. Foto: Sofia Arnbom

I verksamhetsplanen för 2023 lyfts utbildningens betydelse för distriktets idrotter och föreningars framtid. SB&K:s tränarutbildning steg 1 genomförs i Malmö 8-9 juli och distriktet arbetar aktivt för att flera tillfällen och steg ska förläggas inom distriktet under hösten.

Planer finns även på att tillsammans med RF-SISU Skåne framöver erbjuda en heldag med kompetensutveckling genom föreläsningar, workshops och erfarenhetsutbyte för medlemsföreningarnas styrelser.

– Genom att möta föreningarna tillsammans med specialidrottsförbundets distrikt kan vi hjälpas åt att knyta kontakter och visa på den bredd av stöd som föreningarna har möjlighet att ta del av säger Betty Nylander, idrottskonsulent RF-SISU Skåne.

RF-SISU Skåne har fyra lokalkontor, i Kristianstad delas hus med Sveriges Radio. Foto: Sofia Arnbom

En tidigare ambition var att arrangera ett skånskt distriktsmästerskap (DM) med så många av förbundets idrotter som möjligt representerade under ett och samma tak. Det har visat sig vara ett väl gediget projekt att ta sig an bland annat utifrån mängden olika tävlingsbestämmelser som finns att förhålla sig till. I nuläget arbetar distriktet istället främst med att hjälpa de föreningar eller underförbund som önskar arrangera DM med att exempelvis hitta lämpliga lokaler.

I början av maj 2023 har distriktet något färre föreningar anslutna än vid utgången av 2022. Antalet inrapporterade medlemmar är dock över 8700 och därmed ett snitt på 83 medlemmar per förening vilket är högst i landet.

Skåne 2020 2021 2022
Föreningar 108 105 108
Medlemmar 7 959 6 748 7 673

 

Att synas och nå ut till medlemsföreningarna upplevs ibland som en utmaning. Distriktets styrelse välkomnar alltid medlemsföreningar att ta kontakt med frågor eller idéer på vad föreningarna önskar. Kontaktuppgifter såväl som information om material att låna som bidrag att söka finns på hemsidan.
» skanesbudokampsport.se

 

 

Tidigare distriktsbesök
» Nedslag hos Nedre Norr
» Evenemang och engagemang hos Distrikt Väst

Text och foto: Sofia Arnbom

47
38
39