Nyheter
Capoeira-profilen Martin “Lâmina” Blad blev ”Mestre”
CAPOEIRA. Martin "Lâmina" Blad har rest till Brasilien och kan numera titulera sig ”Mestre” i capoeira. Budokampsport.se har förstås pratat med Martin om denna historiska händelse.
- Det är en stark känsla av tacksamhet till alla som varit med längs vägen, elever, vänner, tränare som alla är en del av varför jag fått möjligheten och lyckats att erhålla denna titel, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Hamid Ershad Sarabi och privat)
Svensk capoeira är på frammarsch.
Och en svensk capoeira-profil har under hösten skrivit historia.
Martin Blad har graderat och fått titeln ”Mestre”.
Martin, vad innebär det att bli ”Mestre”?
– Ett erkännande som dedikerad utövare, tränare och ambassadör för capoeiran. Att ha kommit så pass långt i sin personliga utveckling/mognad praktiskt, tekniskt och teoretiskt tillsammans med kunskapen att förmedla detta på en hög teknisk och pedagogisk nivå att man föräras titeln. I många sammanhang ett erkännande av äldre Mestres att man är redo att ta detta steg i sin resa inom capoeiran. Capoeira består av olika stilar/grenar där kriterierna varierar något och även systemen för att påvisa kunskapen och uppfylla dessa kriterier.
Beskriv betydelsen för dig att få titeln.
– För mig är det en ära, en känsla av glädje och stolthet att ha lyckats. Det är en stark känsla av tacksamhet till alla som varit med längs vägen – elever, vänner, tränare som alla är en del av varför jag fått möjligheten och lyckats att erhålla denna titel. För mig personligen så betyder det starten på ytterligare en resa och möjlighet att växa som människa och ledare.
– Att bli Mestre för mig innebär ett ansvar och åtagande att fortsätta att utvecklas och vara till tjänst för sporten och utövarna. Att vara en del av bevarandet av capoeirans kultur och tradition samtidigt vara en del av den fortsatta utvecklingen. Att vara en god ambassadör för capoeiran och den potential som sporten för med sig. En bekräftelse att jag är på rätt väg.
Martin berättar hur det kom sig att han började med capoeira en gång i tiden.
– Jag har alltid varit aktiv inom olika sporter och aktiviteter från barnsben. Som en energirik grabb letade jag ständigt efter utmaningar på olika sätt och sporten var en bra arena för att få utlopp för denna energi. Kampsporten fångade mig tidigt och det fanns en uppsjö av olika typer.
“Där i Alingsås Judoklubbs lokaler trillade vi in”
Han berättare vidare hur han och hans bror tillsammans med några kompisar lånade böcker och försökte förstå hur kampsport fungerade, med blandade resultat.
– Gamla kampsportsfilmer på VHS slets ut genom att pausas, spola samma sekvenser fram och tillbaka om och om igen. Till slut fick jag prova på kampsport för mina föräldrar efter min bror testat jujutsu på Alingsås Ju-jutsuklubb. Där kämpade på tillsammans med goda vänner. Detta blev några år och sedan ebbade intresset ut, men inte för kampsporten.
Martin hade sett capoeira någon gång i någon film men inte riktigt haft koll på vad det var. En dag ringde en vän till honom och sa att capoeiran hade nått Alingsås. De tvekade aldrig att gå till klubben och kolla läget. Där fångades hans intresse för kampsporten blandat med akrobatiken, musiken och kulturen i en energifylld mix.
– Där i Alingsås Judoklubbs lokaler trillade vi in, en ung tränare inte så mycket äldre än mig själv ledde ett pass med massa energi och spännande rörelser. Och vi fick vara med på passet. Stort tack till Antony som sådde det frö som fortfarande växer i mig!
– Det har inte gått en dag efter det utan att capoeiran och jag vandrar tillsammans på något vis.
Martin, vad är capoeira för dig?
– Det är alla färger på skalan, dur och moll, glädje och sorg, utmaningar i mig själv och hos andra… En sport som bär med sig kamp, musik, dans, akrobatik, brasiliansk kultur och historia. För mig har capoeiran ett potential att vara ett socialt sammanhang där människor kan mötas och utöva en sport samtidigt som de kan utmana sig själva, bygga självkännedom och relation till andra.
– Det är en plats där hälsa och liv kan få plats. Vad vi väljer att göra med den potentialen är upp till oss som utövare och tränare. Jag har fått se världen och andra kulturer tack vare capoeiran och mitt engagemang i sporten. Capoeiran har gett mig vänner för livet. Den hjälpt mig utvecklas som person och gett mig möjligheten att kunna hjälpa andra.
Vad händer i din idrottsliga gärning framgent nu?
– Närmst arrangerar IF Capoeira Alingsås ett öppet event och träningsläger 11-12:e november. Det är gratis för alla som vill komma och delta. Ett event där vi även kommer ta tillfälle i akt att fira graderingen tillsammans då den skedde i Brasilien. Arbetet fortsätter med att utveckla klubben i Alingsås, fortsätta jobba med Svenska Capoeira-förbundet för att stödja sporten i Sverige. Där finns många intressanta arbeten att göra i Sverige med capoeira och fortsatt kämpa för.
Text: Jonathan Broberg