Sabrina Sedin Roskvist blickar fram emot kickboxnings-VM

KICKBOXNING. På måndag inleds VM i kickboxning och Sverige skickar en trupp med elva tävlande. Det är ett landslags med både veteraner och nya talanger som representerar den svenska flaggan.
– Under året har landslagssatsningen gått bra och vi har många nya som gamla som visar stor potential, säger förbundskapten Sabrina Sedin Roskvist till budokampsport.se

15 november 2023  |  Annie Carriage

På måndag inleds VM-tävlingarna i kickboxning i Albufeira, Portugal. Sabrina Sedin Roskvist har varit landslagscoach för kickboxningslandslaget i över sju år. Det senaste åren har hon sett en utveckling där K1-diciplinen utvecklats starkt både inom Sverige men även internationellt.

– K1 har utvecklats enormt de sista åren både nationellt och internationellt. Förut hade vi ett landslag med många light-fighters men nu tävlar majoriteten i K1. Det här skiftet ger oss potentiellt en större möjlighet att nå internationella framgångar då K1 som disciplin ser likadan ut världen över medan light-disciplinerna kan se lite annorlunda ut utomlands i jämförelse med den stilen vi har i Sverige. Vi har även utvecklats och idag är tekniken inom K1 mer avancerad, säger Sedin Roskvist till budokampsport.se

Förberedelserna inför årets VM har överlag gått som planerat men på grund av sjukdom, storm som stoppade flyg och tåg fick landslagslägret på Bosön ställas in i sista sekunden. 

– Ja, lägret fick ställas in då många blev sjuka men också på grund av inställda flyg och tåg till följd av en storm. Många har varit sjuka under oktober men har hämtat sig bra och vi hoppas att de kan toppa formen nu till mästerskapet. Under året har landslagssatsningen gått bra och vi har många nya som gamla som visar stor potential, vi åkte även ner till världscupen i Italien för att ge alla en chans att vänja sig vid stora internationella tävlingar, säger Sedin Roskvist.

Truppen som i helgen flyger ner till Portugal är en blandning av nya unga talanger och kickboxare med längre erfarenhet. 

– Vi har tagit ut vår trupp utifrån årets prestationer och deltagarnas potential, SM-resultat har en stort betydelse men också hur man presterat och utvecklats resten av året. Vi har en blandad trupp av nya, unga talanger och några som vi kallar veteraner. Sofia Sjöström Bedziri går sitt tredje VM och under de här åren har hon vuxit enormt och samlat på sig stor erfarenhet. Det är viktigt att visa att trots att man är en bra kickboxare så utvecklas man alltid, man kan vara en jätteduktig kickboxare men på sitt första internationella mästerskap är man en nybörjare, säger Sedin Roskvist.

Förhoppningarna på prestation och resultat finns hos landslagscoachen men varierar lite beroende på deltagarnas tidigare erfarenhet och formtopp.

– Vi hoppas först och främst på att alla ska hålla sig friska! Men utöver det tycker jag att man ska hålla ett extra öga på våra nya talanger som Alexia Olsen som gjorde en väldigt bra match i Italien där hon mötte världsmästarinnan i sin viktklass. Sammy Voss är också någon att ha koll på, en energiknippe som är väldigt snabb som passar utmärkt i disciplinen kick light. Hubert Majewski har också han stor potential och om allt stämmer även medaljchans. Linnea Ekman har visserligen många i sin viktklass men tog EM-brons förra året och ser ut att vara i bra form, säger Sedin Roskvist.

 

Fler artiklar om VM i kickboxning
Truppen till VM i kickboxning
Sofia Sjöström Bedziri siktar högt

 

Text: Annie Bondefält Carriage

2
8
10