”Simma långsammare så är det ingen som vill tala med dig”

Det är inte särskilt ofta som våra kampsportare får stor uppmärksamhet i den traditionella dagspressen. Men det händer och då blir jag glad som ett barn på julafton. I förra veckan hade Sydsvenska Dagbladet en artikel om UFC-stjärnan Lina Länsberg över ett uppslag. En fin artikel om en fin fighter. Som elitfighter är det bra att synas i massmedia. Det är bra för den aktive, det är inte minst bra för klubb och förbund. Jag kan också tänka mig att de sponsorer som ekonomiskt hjälper en elitidrottare vill att det ska synas utåt.

22 augusti 2017  |  Jonathan Broberg

De allra flesta som idrottar på elitnivå vill få så mycket positiv press som möjligt.
Det som fick mig att haja till i samband med VM i friidrott nyligen var höjdhopperskan Erika Kinseys beslut att bojkotta den skrivande pressen (hon gjorde ett undantag för SvT och Radiosporten). Det var inte så att den skrivande presskåren stod i kö för att intervjua Kinsey, så stor är hon inte. Det gällde en officiell presskonferens arrangerad av friidrottsförbundet.

”Det är våra aktiva som själva bestämmer. Det är viktigt att våra aktiva får den uppladdning de vill. De får själva bestämma vad de känner sig bekväma med, säger friidrottslandslagets presschef Hillevi Thor.

“Det är så vi har bestämt det”.

Karin Torneklint, förbundskapten, ställde sig bakom Kinseys beslut: “Hon har valt att lägga upp det så och då respekterar vi det. Hon tycker att det är jobbigt att prata för mycket”.
Kinsey tyckte det var jobbigt att prata inför fem skrivande svenska journalister och höjdhopperskan stod som sagt inte i blickpunkten.

Min första reflektion var: om man tycker det är jobbigt att vara med på en officiell pressträff, hur ska hon då känna sig när det är kvaldags inför 50.000 åskådare på OS-arenan i London, då kan man snacka om press. Tur för friidrottsförbundet att inte även diskuskastaren Daniel Ståhl körde bojkottlinjen. Fast då hade kanske förbundet agerat annorlunda. Jag har bara ett ord för friidrottsförbundets agerande i det här fallet och det är – pinsamt.

Jag kommer att tänka på en simstjärna som vid ett tillfälle klagade till sin förbundskapten, Hans Chrunak, över uppmärksamheten från pressen. ”Simma långsammare så är det ingen som vill tala med dig”, sa förbundskaptenen till sin stjärna.

Hans Chrunak brukade kunna leverera sina repliker och han var rätt bra på att ge adepterna en knäpp på näsan när så behövdes.

Svensk kampsport har tack och lov tjejer och killar som kan ge repliker i så väl kamp som i umgänget med massmedia. Åtskilliga är de reportage som kampsportsvännen Bernt Lagergren har levererat i SvT. Det har varit reportage med äkta värme, om många profiler i kampsports-Sverige.

Hösten står för dörren och vi kommer kunna avnjuta flera spännande internationella mästerskap. VM i kickboxning går i Budapest och jag hoppas på blågula medaljer och många positiva artiklar, inte bara på förbundets utmärkta sajt utan även i den dagliga pressen. I dag är konkurrensen om själarna stenhård och kampsporten behöver all PR den kan få. Alla i kampsportsfamiljen har ett ansvar, aktiva, ledare, klubbar och förbund för att få ut våra sporter till den stora allmänheten.

Risken att svensk kampsport ska drabbas av ett ”Kinsey-fall” bedömer jag som liten. Svenska kampsportare har inte för vana att springa och gömma sig.

Vikten att synas gäller i allra högsta grad de som vill vara med och tjäna stora pengar i proffsboxning och UFC. Lördagen den 26 augusti är det dags för en enormt upphaussad fight, den mellan Floyd Mayweather och UFC-mästaren Conor McGregor. Platsen är Las Vegas och intresset är minst sagt på kokpunkten.

Utan massmedias roll hade inte de två krigarna kunnat tjäna svindlande summor. Vi talar i det här fallet om miljarder. 40-årige Mayweather, 49 raka vinster, sägs dra in minst 2,4 miljarder kronor, UFC-stjärnan McGregor 870 miljoner kronor. Så sjuka summor blir det när hela världen vill se ett upphaussat ”spektakel”. Jag har egentligen inget att erinra mot penningkarusellen i det här fallet. Det är marknadskrafterna som styr. När hela världen vill se sen superfight blir det så här mycket kosing.

Hur går då själva matchen? Ja, rent logiskt ska Floyd Mayweather vinna fighten, men skrällar inträffar då och då i de stora fighterna.

En fotbollsmatch varar i 90 minuter, plus tillägg. En fight kan vara över när man minst anar det och det har jag varit vittne till vid ett antal gånger…

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0