Foto: Hamid Ershad Sarabi

Jag kan räkna till fem olika idrotter för mig

Fotboll, hockey, pingis, tennis, golf. Det är mina idrotter som jag har sysslat med organiserat under min tid hittills. Varför jag skriver det, undrar ni? Jo, för att RF idag lanserade en kul och tänkvärd kampanj kallad ”Min andra idrott”.

20 augusti 2018  |  Jonathan Broberg

Min första arbetsdag efter semestern tillbringar jag i Malmö. Imorgon ska vi ha en träff för pressen här inför det stundande VM:et i jujutsu, som hålls just i Malmö i november. Och vi kommer under träffen att presentera landslagstruppen till VM.

Jag har sett truppen, så klart, och jag kan säga att VM kommer bli vansinnigt spännande för svensk del. Men mer om det i morgon.

Jag såg att RF lanserat en mycket fin kampanj kallad ”Min andra idrott”. Budskapet är tydligt – håll på med flera olika idrotter om du kan. Och det jag själv instinktivt reflekterade över, rent spontant, var att mitt idrottsliv (och liv i stort) sannolikt hade sett väldigt annorlunda ut utan de olika infallsvinklarna som olika idrotter för med sig.

Jag höll mest på med fotboll och hockey. Men efter diverse skadebekymmer lade jag av med de idrotterna helt och idag berikas mitt liv av pingis och golf. Samtidigt åker jag en del skidor, både utförs och ”slättförs” och i våras började jag och min sambo Sara med stand-up-paddling.

Och då har jag inte ens nämnt all den kampsport som dagligen kommer till mig, även om jag inte dagligen tränar någon kampsport. Idrotten är verkligen fantastisk och jag vet ärligt talat inte vad jag hade gjort om den inte fanns.
Jag tror faktiskt inte det gått en enda dag i mitt liv utan idrott.

Mina föräldrars idrottsintresse präglade naturligtvis mig: mamma var handbollsspelare (så även min lillasyster) och min pappa var hockeyspelare. Men hela min kärnfamilj andas idrott. Min sambo Sara har ett SM-silver i kickboxning, hennes bror har en SM-medalj i amerikansk fotboll och min sambos pappa är duktig i bowling.

RF-kampanjen har sju ambassadörer, bland andra ”vår” Musse Hasselvall (som ju rider massvis).
Den är väldigt trevlig och för min del fick den igång både min nostalgiska ådra och min känsla för idrott i största allmänhet.

Och det finns också forskning kopplat till kampanjen som visar stora positiva effekter för barn att hålla på med olika idrotter.

Bland annat står det på kampanjsidan:
Barn som ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig. Att skjuta på specialiseringen till åtminstone 15-16 år kommer i de flesta idrotter att minska riskerna och öka chansen till idrottslig framgång.”

I mitt tycke träffar RF väldigt rätt med den här kampanjen, som känns oerhört aktuell också.

Kika väldigt gärna in på kampanjen här.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4