Göteborgsklubben Riai Aikido Dojo uppmärksammad i Sveriges Radio

AIKIDO | Föreningens unga med i reportage från dojon.

21 september 2021  |  Mats Lilja

Det var i helgens Juniorsporten, som vänder sig till en yngre publik, som föreningen Riai Aikido Dojo fick besök av Radiosportens reporter Jonas Enarsson.

I det 15 minuter långa reportaget medverkade flera av föreningens unga utövare. Bland annat fick de berätta om varför aikido är så roligt samt förklara några av övningarna.

En annan som intervjuas är Pia Moberg, klubbens grundare och huvudinstruktör.

– Inslaget betyder mycket för oss som förening, men också för aikido rent generellt. Då jag talade med reportern insåg jag att det vi gör inom aikidon är helt i linje med vad all forskning visar, att de allra flesta vill träna för att det är kul och ingen vill sitta på bänken. De medverkande barnen svarade så spontant bra och uppriktigt. Jag funderar på om det inte är barnen som ska berätta varför de tränar istället för att vi vuxna ska berätta och förklara, säger hon.

Hon tycker också att föreningens filosofi framgick.

– Inslaget speglar vår verksamhet bra, där vi tränar över köns- och åldersgränser och där alla alltid får vara med och alla har roligt. Att just hitta motivation till rörelseglädje fritt från tävling i de olika åldersgrupperna är den ständiga utmaningen. Verktyget att nå målen är aikido, och allt vi gör på träningen. Genom att lyfta bort prestationen från instruktörerna att “lära barnen aikido” kan ingen misslyckas, vare sig barn eller instruktörer.

» Lyssna på inslaget

Text: Mats Lilja
Foto: Jonas Enarson/Sveriges Radio

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10