Nyheter

Aikidon i Sverige firar 60 år

AIKIDO. Svensk aikido fyller 60 år under 2021. Det firas digitalt på flera olika sätt.
- Det är riktigt roligt och 60 år i Sverige är något vi alla är stolta och glada över, säger aikidoförbundets ordförande Magnus Burman till budokampsport.se.
(Foto: Jenny Lagerqvist)

60 år. Så länge har svensk aikido funnits. Det är också något som Svenska aikidoförbundet förstås firar.

Samhällssituationen medför emellertid att de fysiska aktiviteterna har fått vänta, eller helt läggas åt sidan. Men digitalt uppmärksammas det, inte minst på svenskaikido.se och på förbundets sociala medier.

– Vi har tyvärr inte haft möjlighet att fira detta fysiskt, men vi har skapat digitala firanden. Vi har haft och ska ha olika videosamtal, kalla det intervjuer, med personer som har varit med, kanske inte helt från starten, men nästan. Det första samtalet med Stefan Stenudd, Jan Nevelius och Ulf Evenås är exempel på det.

Magnus Burman menar vidare att det märks tydligt i aikido-familjen att det har varit något extra speciellt i år.

– Ja, nu har ju pandemin kommit emellan en hel del, men jag tycker att det syns att folk är sugna på aikido igen, och att våra medlemmar sätter värde i vår historia också. Vi försöker på förbundet att uppmärksamma både de lite äldre och de lite yngre. Så förutom de här videosamtalen har klubbar också kunnat skicka in uppvisningsfilmer och intervjuer med unga förmågor som de vill uppmärksamma speciellt. , och vi har också intervjuer med lite yngre aikidokas på vår hemsida.

Magnus, hur skulle du säga att svensk aikido mår idag?

– Jag tycker att vi mår bra, vi står oss starka ur ett rent internationellt perspektiv om man jämför med flera andra europeiska länder. Vi har en närmast unik inkluderande miljö inom våra led, där det samarbetas mycket över klubbgränser för att göra vår idrott mer tillgänglig.
– Många klubbar har sina egna ”dialekter”, men alla är öppna för att kunna ta emot varandra och dela med sig av sina kunskaper. Så om du är på resande fot, till exempel, kan du ofta bara kliva ner och träna med en annan klubb än din hemmaförening. Det här är viktigt för att vi ska få en så bra idrott som möjligt.

Hur ser du på svensk aikidos närmaste framtid?

– Jag tycker det ändå ser ljust ut. Visst, vi kämpar emot vikande medlemssiffror, men jag har stark tro på att vi gör bra saker inom svensk aikido. Gör man det är man på rätt spår. Vi har många fördelar som vi ändå måste bli ännu bättre på att berätta om, så vi håller på med en marknadsföringskampanj. Det gäller för oss att slå igenom mediebruset och där har vi en del att göra. Vi är också inne i ett projekt om demokratisering inom våra led där vi hoppas kunna vara ännu mer lockande.
– Annars tycker jag att vi också ska fortsätta att värna om våra starka sidor som idrott, att alla kan träna tillsammans och att vi fortsätter att hjälpa varandra.

svenskaikido.se kan du se hur 60-årsfirandet har sett ut och vad som även kommer att dyka upp.

Text: Jonathan Broberg