Maria Mossberg, Tjejkampen

Maria Ahlström ser fram emot aikido-året

AIKIDO. 2021 blev ett händelserikt år för Maria Ahlström som efter 30 år lämnade Iyasaka aikidoklubb för att starta en egen förening.
– Mellan föreningarna blev det väl lite av en identitetskris men jag känner att det ska bli väldigt kul att fortsätta utveckla klubben.
(Foto: Hamid Ershad Sarabi)

19 januari 2022  |  Jonathan Broberg

Den sena vintern är över huvudstaden. Det är den tid på året då de första vårtecknen kanske kan skymtas och då ljuset så sakteliga smyger sig närmare.

Aikido-profilen Maria Ahlström (tidigare Mossberg) lämnar ett händelserikt 2021 bakom sig och blickar fram mot ett år fyllt av utmaningar och förhoppningsvis många leenden.

– Vi är ute på en resa utifrån att vi i fjol startade föreningen. Det har kanske inte varit den mest intensiva träningsperiod jag har varit med om, men det har definitivt varit en tid då jag har utforskat min aikido på ett annat sätt än tidigare.

Efter 30 år tillsammans med Iysaka Aikidoklubb behövde Ahlström ett miljöombyte. Efter en tids fundering på vad hon egentligen skulle göra med sin idrott var hon med och startade en ny förening, Minnano Aikidoklubb.

– Mellan föreningarna blev det väl lite av en identitetskris. Jag visste inte riktigt vad som skulle passa mig. Jag tränade lite med en annan förening, men trots att det är en jättefin klubb och jag fick fint bemötande kände jag att det inte riktigt var det jag sökte. Så förra sommaren startade vi Minnano och det ska bli väldigt kul att fortsätta utveckla klubben.

Att starta en förening mitt under pandemin var förstås också speciellt.

– Det var många frågor som krävde svar, och som fortfarande gör det. Är det okej att försöka locka medlemmar under pandemin? Är det smakligt att hålla pass? Kan vi förhålla oss si eller borde vi istället göra så? Ja, det var och är knöligt. Samtidigt har jag upplevt en slags nykärlek till min aikido som det var länge sedan jag kände och jag tror att vi har ett fint år framför oss.

“Bland det bästa vi har i svensk aikido”

Förutom alla utmaningar som tillkommer på föreningsnivås ser Ahlström fram emot några extra stora aikidohändelser under det kommande året.

– Jag längtar något oerhört till Sverigelägret. Jag hoppas verkligen att det kan genomföras, det är bland det bästa vi har inom svensk aikido, skulle jag säga. Själva känslan, den glädje det är att vara med på lägret är nästan obeskrivlig.
– Vi ska ha ett jo bokken-läger med klubben på Barnens ö vid valborg, något som jag verkligen ser fram emot.

2017 graderades Maria till 6 dan. Så det är inte någon ny grad som driver henne, utan helt enkelt bara det som sker på träningsmattan, det är ju där aikidon är.

– Jag ser verkligen fram emot ett rikt och roligt träningsår, och hoppas innerligt att pandemin ger med sig.

Text: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52