Allstyle tar sikte internationellt

ALLSTYLE. De planer som smiddes stoppades tillfälligt upp av pandemin. Men förhoppningsvis kan de istället rullas ut under året. Allstyles ordförande Thabo Motsieloa ser hoppfullt ut över det kommande året för den nya idrotten med det nya förbundet, men det gamla tävlingsreglementet.

10 februari 2022  |  Jonathan Broberg

2018 valdes allstyle in som egen idrott i Kampidrottsförbundet (dåvarande Svenska Kampkonstförbundet). Idrotten växte snabbt och 2017 bildade man Svenska Allstyleförbundet. Sedan 2021 är man ett eget underförbund inom SB&K.

Det har gått kvickt i utvecklingen fast ordförande Thabo Motsieloa menar att pandemin förhalade progressionen.

– Ett tag var vi sannolikt Sveriges snabbaste växande idrott. Vi gick från få föreningar till 45 på ett år. Sedan kom pandemin och då märkte vi att vi inte hade samma traditionsdjup som många andra kampsporter och vi tappade ett antal föreningar. Men nu börjar vi klättra uppåt igen och det ska bli spännande att se vad vi kan göra om vi får ett år utan några restriktioner. Potential finns. 

En stor händelse är att allstyle förbereder sig inför att fylla 30 år. När det var 20-årsjubileum hölls en gala i Solnahallen. Thabo Motsieloa menar att man gärna gör något påkostat event igen. 

– Min erfarenhet av att arrangera säger mig att om man tar i blir det mer effekt. Vi siktar på att göra ett event som ger idrotten skjuts framåt. 

Han berättar att en vision är att internationalisera allstyle, där det finns landslag, landskamper, EM och VM.

– De flesta idrotter vill komma med i Sportaccord. Det vill vi också. Planerna har funnits sen en tid tillbaka men pandemin har fördröjt arbetet. Kanske blir 2022 nu året då vi trycker lite på gasen? Vi hoppas det!
– En viktig utveckling för idrotten är att få till landslag och på sikt kunna ha internationella mästerskap. Det vore väldigt kul.

Klart med nytt Allstyle open

Utöver tävlingar kommer Svenska Allstyleförbundet också att satsa mycket på utbildningar under 2022.

– Det är också en naturlig utveckling. Vi vill fortsätta utbilda ledare och domare och även sikta mot att få fler tävlingsarrangörer. Det handlar om att stärka idrottens fundament, helt enkelt. Vi känner att vi är på god väg även här.

En spikad händelse under våren är att Allstyle open håller sin 56:e tävling.

– Det stämmer. Den kommer att hållas den 7 maj i Eriksdalshallen. Det ser vi fram emot.

Text och foto: Jonathan Broberg
(Fotot är en arkivbild från Allstyle Open i Eriksdalshallen)

Artikelserie
budokampsport.se gör under första delen av 2022 nedslag bland förbundets idrotter i en särskild artikelserie, för att stämma av läget lite i leden. Tidigare artiklar i serien har varit om:

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52