Nyheter

Fyra aktiva om Elit & Utveckling

ELIT. Några av idrottsutövarna som tagits ut till det nya elitidrottsprogrammet berättar om sina förväntningar på projektet.
(Foto: Henrik Aleborg)

För knappt två veckor sen berättade vi om Svenska Budo & Kampsportsförbundets nya elitidrottsprojekt Elit & Utveckling. Enligt den nya strategin ska projektet utveckla både de aktiva och deras hemmatränare samt skapa erfarenhetsutbyte och kunskapsöverföring mellan idrotter. 

Nu är 30 aktiva och deras hemmatränare uttagna till projektet. Det drivs 2022–2023 med avsikt att fortsätta även efter det.

Fyra av de uttagna utövarna är Daniella Eshagi, Styrbjörn Strandell, Elvira Ballay (bilden ovan) och Rickard Dahl. Här nedanför berättar de om sina förväntningar.

 

Foto: Krister Hugo Svensson.

Daniella Eshagi, kickboxning

Jag tycker att detta ska bli jättespännande, då jag tror att det är en bra möjlighet och erfarenhet för framtiden. Det ska bli roligt att se vilka resultat jag kan få utav att vara med i utvecklingsgruppen. Jag tror att jag kan komma långt och speciellt med hjälp av Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

 

Foto: Janne Nordstedt.

Styrbjörn Strandell, kendo

Jag var tidigare med i Landslagsstöd X vilket var mycket uppskattat – därför var det glädjande att höra att jag nu blivit uttagen till E&U. Som utövare av en mindre idrott är det extra värdefullt att få ta del av kompetens inom träning som kanske hade varit svår att få annars. Dessutom ser jag fram emot att utbyta erfarenheter med andra idrottare. Jag siktar såklart på att vinna internationella medaljer och ett sånt här stöd kan då kanske ge det lilla extra som får en att nå hela vägen fram.

 

Foto: Niklas Ballay.

Elvira Ballay, kyokushin (fullkontaktskarate)

Jag tycker att det känns spännande att få delta i det här projektet och jag ser stora möjligheter till utveckling. Jag har tränat karate hela livet och det har en stor plats i mitt liv och har format mig till den jag är. Mycket tid, kraft och engagemang har gått till sporten. Mina förhoppningar med E&U är att jag ska utvecklas, vilket alltid kommer vara min förhoppning när det kommer till min sport. Jag hoppas att detta kan lära mig något som jag inte känner till ännu och få en större förståelse för hur jag presterar. Jag vill bli en bättre fighter och har som mål att kunna fortsätta hela livet. Jag hoppas också på att få nya vänner och knyta band till andra människor inom kampsport och på så sätt utvecklas.

 

Foto: Lennart Dahl.

Rickard Dahl, taido   

Jag tycker det är extremt coolt att jag har blivit uttagen till elitgruppen. Jag är tacksam för förtroendet att vara en av de 30 utvalda som får förmånen att delta i elitsatsningen. Och jag ser fram emot att utvecklas ytterligare och maxa min träning.

Mer information om Elit & Utveckling kommer att publiceras här på hemsidan under FörbundElitidrottsprogrammet.

Text: Mats Lilja, Jonathan Broberg