Thabo Motsieloa inför lördagens paneldiskussion: ”Kampsporten har en unikt dålig situation”

KAMPSPORTSDAGARNA. RF:s ordförande Björn Eriksson och Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund deltar i offentligt samtal på lördag 14:00. Uppvisningar från olika kampidrotter till och med söndag kväll.

19 augusti 2022  |  Mats Lilja

Sedan i onsdags och till och med söndag (17–21 augusti) pågår Kampsportsdagarna inom ramen för Stockholms Kulturfestival. Där visar bland annat Svenska Budo & Kampsportsförbundets idrotter BJJ, aikido, thaiboxning, wushu & kung fu, MMA, kickboxning, bujinkan och allstyle upp sig på Sergels Torg.

Stockholms Budo & Kampsportsförbund, ett av distrikten inom SB&K, är arrangörer av evenemanget. För framför allt ordföranden Peder Finnsiö och vice ordföranden Thabo Motsieloa (bilden ovan) har det krävts stor planering för att få detta till stånd.

– Det har varit intensivt. Vi fick en öppning att kunna göra det här i och med obrukade medel inom RF-SISU Stockholm, som ställt sig väldigt solidariskt till kampsportens unikt dåliga situation. Vi fick en sudd med pengar som gjorde att vi kunde påbörja arbetet, berättar Thabo Motsieloa.

Det arbetet har pågått sedan i maj och förutom idrotterna inom SB&K har man även bjudit in judo, taekwondo och boxning att visa upp sig.

– Nu har vi de här fem dagarna där vi kommer att ha träningar och uppvisningar med en massa olika kampidrotter. Och det är alltså inte bara inom SB&K utan vi har tagit fasta på att det är många andra kampidrotter som har samma situation som vi har.

Thabo Motsieloa har på olika sätt (till exempel i TV4:s Nyhetsmorgon) lyft kampsportens gemensamma problem med att hitta lämpliga och ekonomiskt hållbara lokaler.

– Det är den största frågan idag, att vi har väldigt svårt att få tag i lokaler att träna i och svårt att få lokaler som är anpassade för tävling inom våra idrotter. Hyrorna går bara upp och fastighetsmarknaden i framför allt Stockholm har blivit stentuff. Det är nästan omöjligt för en förening att skriva ett kontrakt idag. Och har vi inga lokaler så har vi heller ingen kampsport, konstaterar han.

Stockholms Budo & Kampsportsförbund har en pågående dialog med Stockholms stad för att lyfta frågan ytterligare. Och på lördag klockan 14:00 anordnas en öppen och offentlig paneldiskussion på Sergels Torg där bristen på lokaler står i centrum.

– Den frågan vi kommer att driva på lördag när Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Stockholm stads idrottsborgarråd Karin Ernlund kommer. Liksom kampsportsprofiler som Mikaela Laurén, Simon Sköld, Waldo Zapata och Peder Finnsiö, säger Thabo Motsieloa.

Till och med söndag är det full aktivitet på Kampsportsdagarna från klockan 12:00 och ända fram till 20:00 på kvällen. Se exakta tider här nedanför.

Mer information
» Detaljschema för Kampsportsdagarna

Text & Foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0