Demokrativeckan: Martina Gramenius om idrott och graviditet

DEMOKRATIVECKAN. Vi har samtalat med BJJ-stjärnan Martina Gramenius som även under året kommit att profilera sig i frågor utanför mattan där kvinnohälsa och idrott blivit föremål för diskussion bland såväl förbund som en växande skara atleter.
– En graviditet är oerhörd komplex och därför är behovet också stort att samla den kunskap och forskning som finns, säger Martina Gramenius till budokampsport.se.
(Foto: Jonathan Broberg)

7 september 2022  |  Mathias Schiemann

Det är sommarvärme i Stockholm när vi låter stegen styra mot Norrtullsgatan. Destinationen är grapplingklubben Stark IF och på agendan står samtal med BJJ-stjärnan Martina Gramenius.

En trappa leder ner till föreningen Stark IF:s lokaler och sommarvärmen utbyts till en behaglig svalka. Med sig har Martina åtta månader gamla Tyra, som omedveten om det, spelar huvudroll för vårt möte. Likt många andra samtal tar även vårt avstamp i coronapandemin.

– Jag hade kvalat in till VM samtidigt som jag genom rankingpoäng för AJP väntade på att få åka till Abu Dhabi, berättar Martina med ett öga på den lekande Tyra.

– Sen kom Covidpausen och jag blev gravid och det var då jag först kontaktade förbundet.

Martinas ambition, berättar hon, var dels att få kunskap kring hur hon som gravid skulle kunna träna så optimalt som möjligt, dels råd och stöd i hur hon skulle kunna påskynda en comeback på tävlingsmattan. I kontrast till frågor som rör idrottsskador eller kosthållning blev det tydligt att frågan om kvinnohälsa och idrott varit eftersatt även på den högsta förbundsnivån.

– Svaret jag fick från RF var att man inte hade någon kunskap kring detta. Jag blev rätt chockad faktiskt.

Efterföljande samtal med BJJ-förbundet såväl som med SB&K bekräftade bilden.

– Jag blev erbjuden ett par naprapatbesök men det känns inte seriöst för någon som vill försöka vinna VM.

Det av RF initierade förändringsarbetet under arbetsnamnet strategi2025 tar fokus på ett antal utvecklingsresor som förbundet säger sig vilja arbeta mot framgent. Bland dessa finner vi en inkluderande och jämlik idrott som ska bana väg för ett livslångt idrottande. Frågan hur arbetet sker i praktiken kvarstår.

– Det är ju omöjligt att uppnå om man inte har den grundläggande kompetensen på det här området. Även motionärer är i stort behov av vägledning och riktlinjer för hur man kan återgå till sin idrott.

Även om forskningen kring graviditet och kvinnohälsa fått stå i skuggan av andra frågor kopplade till hälsa och idrott, menar Gramenius att det är viktigt att ta vara på den kunskap som trots allt finns till hands. Hon betonar samtidigt särskilt en långsiktig strategi som riktas mot kvinnors återgång till idrottande efter graviditet.  

– En graviditet är oerhörd komplex och därför är behovet också stort att samla den kunskap och forskning som finns för att kunna förmedla den vidare till föreningar och specialidrottsförbund där man långsiktigt kan fylla kunskapsluckorna som finns idag.

Hon framhåller även andra frågor kopplade till kvinnohälsa och idrott, där hon menar att det från förbundshåll saknas kunskap såväl som adekvata handlingsplaner för att underlätta kvinnligt deltagande.

– Menstruationscykeln styr och påverkar mycket, vissa mer än andra. Det kan ställa till det om man håller på med idrotter där viktgränser är viktigt till exempel. Det har kommit en hel del forskning på senaste tiden om hur man kan träna utifrån sin menstruationscykel och hur man kan anpassa träningen. Där tror jag att det är många tränare som inte alls är kunniga och där skulle förbundet kunna göra ett jättejobb.

Angående sin egen återgång som elitaktiv landslagskvinna i BJJ finns drömmen alltjämt där.

– Jag drömmer ju om att göra comeback men jag skulle ljuga om jag sa att det är enkelt för det är inte. Det är många bitar som ska falla på plats. Samtidigt tänker jag på framtida generationer som förhoppningsvis kommer att få ett bättre stöd i dom här frågorna.

Text: Mathias Schiemann

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10