Demokrativeckan: Lomma Combat Jujutsu IF om ungdomar i verksamheten

DEMOKRATIVECKAN. Vi har träffat ledare för Lomma Combat Jujustu IF i skåne och fått inblick i deras träningsvardag, där ungdomar tydligt är med och påverkar. träningsinnehållet.
– Det är klart att när ungdomarna tränar tillsammans, undervisar och skapar relationer så följer det med även utanför träningen, säger ledaren Henrik Wendel till budokampsport.se.
(Foto: Henrik Wendel)

9 september 2022  |  Mathias Schiemann

Det råder febril aktivitet i den renoverade bilverkstad som sedan några år tillbaka är hem för Lomma Combat Jujutsu IF.

Beläget strax utanför Malmö tillhör Lomma den föreningstätaste kommunen i landet och även där flest barn och ungdomar är föreningsaktiva genom idrotten. Under tränarna Henrik Wendel och Ola Håkanssons vakande ögon bedrivs det träning i Combat jujutsu och Brasiliansk Jiu Jitsu de flesta av veckans dagar.

Uppdelade i ålderskategorier varvas mattan under kvällstimmarna av barngrupper där leken står i centrum och av ungdomsgrupper där klubben stoltserar med en stor bredd men också framgångsrika tävlingsresultat.

Som en förening vars verksamhet i hög grad präglas av barn, ungdomar och deras sportsliga och sociala utveckling, har föreningen under lång tid deltagit i förbundets och distriktets utbildningar.

Utbildningarna har dels erbjudit praktiska verktyg kring dom ungas träning, dels hjälpt föreningen med metoder kring hur det demokratiska deltagandet bland utövarna kunnat stärkas.

Kampsportsskolan

För dom yngsta barnen, vars träning kretsar kring att på ett lekfullt sätt upptäcka kampsportens rörelsemönster har föreningen deltagit i Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildning Kampsportsskolan.

Denna utbildning handlar om konceptet Physical Literacy och bråklek som sätter barnens rörelsekompetens i centrum. Genom övningar uppdelade i enskilda rörelsemönster ges barnen möjlighet att tillsammans och utifrån egen förmåga skapa en vilja att delta i idrottandet. Målsättningen är att introducera och bedriva träningen på ett sådant sätt att det livslånga idrottandet uppmuntras.

Mitt första ledaruppdrag

Inom idrottsgrenar där bältesfärger, titlar och tävlingsmeriter traditionellt sett använts för att forma hierarkier ser Henrik på det annorlunda. Den moderna föreningen måste inte bara erbjuda en plats för alla, utan också möjlighet att aktivt delta i skapandet av den gemensamma träningen.  

– Vi kan inte bygga upp vår verksamhet uteslutande på vem som kan dom bästa teknikerna, på vem som tränat längst eller är högst graderad. Vi tror på en rollfördelning där olika medlemmar får ägna sig åt det som just dom är bra på, säger han

I ett led att öka ungdomarnas engagemang och ansvarsområden i den egna föreningen genomgick ett flertal ungdomar från klubben RF SISU:s ledarskapsutbildning för unga, kallat ”Mitt Första ledaruppdrag”.

Syftet med utbildningen är att skapa förutsättningar för de ungdomar som har en vilja att parallellt med sin egen träning också instruera andra. Medan utbildningen erbjuder handfasta råd i form utav praktiska övningar och lekar, kretsar den även kring att lära ungdomar pedagogiska metoder och förmedla idrottens värdegrund. Fördelarna med en inkluderande instruktörsstruktur sträcker sig inte bara till föreningens väggar.

– Det är klart att när ungdomarna tränar tillsammans, undervisar och skapar relationer så följer det med även utanför träningen. Skolan är ju åldersindelad men man känner han killen i 8:an som höll pass förra veckan, eller man känner till varandra från träningen när man träffas på stan. Det skapar trygghet hos ungdomarna att ha erfarenhet från relationerna som skapas från idrotten, och kanske i synnerhet när dom inte bara tränar med varandra utan också blir tränade av varandra.

Planerade utbildningstillfällen

Mitt första ledaruppdrag, Skåne län

Landskrona, 18 september
Anmäl dig här

Ystad, 3 november
Anmäl dig här

 

Mer information om utbildningen

För mer information kring Kampsportsskolan kontakta

Pilo Stylin
pilo@budo.se
070-714 43 64

Magnus Ledin
ledin@budo.se
08-705 15 73

Text: Mathias Schiemann

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52