Elit & Utveckling:s projektledare summerar året som gått

SB&K. Helena Plüss berättar hur året sett ut för de som deltar i SB&K:s elit- och utvecklingssatsning E&U.
-Vi har upplevt ett ökat intresse för satsningen, en ny förståelse för vad denna kompetensresurs kan betyda i en elitsatsning, säger projektledare Helena Plüss till budokampsport.se
(Foto: Sanne Larsson)

13 december 2022  |  Annie Bondefelt

SB&K:s nya elitidrottsprogram Elit & Utveckling är en förlängning av det tidigare projektet Landslagsstöd X. Konceptet bygger på att aktiva och deras hemmatränare tillsammans får vidareutbildning. Samtliga deltagare är utvalda av SB&K:s Elitidrottskommittén och utvecklingspotential står i fokus.

– Det huvudsakliga syftet med Elit & Utveckling är att skapa en bättre förankring hos hemmatränarna, berättade projektledaren Helena Plüss i en artikel tidigare i våras.

Foto: Jonathan Broberg

Under 2022 har SB&K:s projektledare arrangerat ett flertal träffar för grupperna, det har också funnits möjlighet för deltagarna som missat någon träff att delta på reservträffar. I slutet på november hölls årets sista träff på Bosön, under helgen fick de aktiva gå igenom fysträningsupplägg. Styrketräning, explosivitet och löpning stod på schemat liksom genomgång av process-, resultat- och prestationsmål. Ledarna fick under helgen ta del av föreläsningar av Fredrik Weibull från RF och SOK:s Jesper Sjökvist. En viktig del av helgens upplägg var också erfarenhetsutbyte där aktiva och ledare fick möjligheten att ställa frågor till varandra kring saker de funderat eller reflekterat över. De som efterfrågat hade även möjligheten att ha individuella samtal med Plüss.

– Jag upplevde det som ett uppskattat upplägg under helgen liksom under årets gång. Vi har också upplevt ett ökat intresse för satsningen generellt. En ny förståelse för vad denna kompetensresurs kan betyda för en elitsatsning. För tränare som vill utveckla sina elever som antingen är elit eller satsar på att nå dit och hur fördjupande kunskaper kan underlätta den enskilda elitidrottares utveckling, säger Plüss.

Foto: Jonathan Broberg

Många ämnen har avverkats men inför nästa år kommer upplägget justeras något baserat på lärdomar under året. Nya ämnen kommer adderas, bland annat fysisk och mental formtoppning samt coachande samtal.

– Det har varit ett spännande och lärorikt år, vi har lagt mer vikt på att bägge parter i duon, aktiv och tränare, ska ha viljan och en tidsmässig möjlighet att utvecklas. Vi har hunnit med det mesta kring vad en elitidrottssatsning kräver och innebär men det finns några ämnen kvar som kommer dyka upp nästa år som formtoppning och coachande samtal. Vi kommer också justera upplägget på träffarna lite, vi har märkt att det blivit svårt för de ideella att hinna med dessa träffar, tävlingar och läger. Därför kommer vi ha en träff mindre nästa år, däremot är planen att jag ska åka runt mer och hälsa på de uttagna, berättar Plüss.

Inför nästa år kommer det finnas lediga platser i E&U, mer information kommer men har ni några frågor kontakta gärna projektledare Helena Plüss på pluss@budo.se.

 

Text: Annie Bondefelt

47
38
39