Mixed martial arts (MMA)

Mixed martial arts, ofta kallad MMA, är designad för sparring och tävling. Ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt men samtidigt säkerställa att ingen utövare skall få allvarliga skador.

Den första renodlade MMA-föreningen i Sverige startade hösten 1995, och 2008 blev idrotten invald som SB&K. Inom såväl västerländska som österländska kampsporter fostrats utövarna i en anda av respekt, ödmjukhet och fair play, så även inom MMA som har sitt ursprung i båda dessa traditioner.
Historik

År 648 f.Kr introducerades sporten “Pankration” (Grekiska för “alla krafter”) i de Olympiska Spelen. Sporten kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning och blev med tiden den mest populära grenen i de Olympiska Spelen. Stående kamp och boxning var vanligt men ofta avgjordes matcherna på marken där både olika typer av lås och slag var tillåtna.
Nutid

Den moderna MMA:n fick sitt genombrott i samband med tävlingen UFC 1 som arrangerades i USA 1993. De första tävlingarna inom UFC var inte att likställa med sport. Men med tiden så har MMA utvecklats till en seriös idrott och i USA är MMA sanktionerat av bland annat Nevada State Athletic Commission.
Generellt

I allmänhet är boxning (kickboxning och muay thai inkluderat), brottning (fristil och grekisk-romersk samt i viss utsträckning judo) och grappling (brazilian jiu-jitsu samt i viss utsträckning sambo) de tre stilarna som utgör kärnan i nästan all modern MMA.

Markfightern, vars mål är att ta kampen till mattan och försöka i markkampen få in någon typ av lås på motståndaren så att denne ger upp. Markkfightern är det närmaste man kommer en ren grappler inom MMA. Denna taktik kallas ibland “mission submission”.

Brottaren, vars styrka är nedtagningar och har vanligtvis en strategi att ta ner motståndaren och inta en dominant position och slå ut motståndaren. Denna taktik kallas vanligtvis för “ground’n pound”.

Boxaren, vars mål är att hålla kampen stående. Boxaren försöker kontra nedtagningar med så kallad sprawl. Denna taktik kallas vanligtvis för “sprawl’n brawl”.

Illustration: Ida Brogren
2
8
10