SB&K startar stort jämställdhetsprojekt

Det är nu klart att Svenska Budo & Kampsportsförbundet startar jämställdhetsprojektet ”60-40. På riktigt.” Till det har jämställdhetsstrategen Sara Wiggberg kontrakterats.
– Det ska bli väldigt spännande och det är ett viktigt arbet​e som väntar, säger hon till budokampsport.se.

17 december 2019  |  Jonathan Broberg

Under hösten har Svenska Budo & Kampsportsförbundet sökt, och fått ekonomiskt stöd, för ett stort jämställdhetsprojekt.

Projektet kommer gå under namnet ”60-40. På riktigt.” och går i stora drag ut på att svara upp mot idrottens gemensamma strategimål för 2025, om just jämställdhet.
– Det ska bli väldigt spännande och det är ett viktigt arbete som väntar. Budo & Kampsportsförbundet gör sin första stora jämställdhetssatsning genom “60-40. På riktigt.” och det känns hedrande att få vara med och utforma upplägg och genomförande. Jag tror att det är helt rätt tid för förbundet att försöka skapa strukturell förändring och ett klimat där alla som vill kan vara med och bidra i arbetet. Jämställdhet är något vi skapar tillsammans – det är inget som bara uppstår av sig självt.

”Rådgivare och bollplank”
Sara kommer att projektleda under titeln jämställdhetsstrateg.
– Det innebär att leda, utveckla, följa upp och samordna det jämställdhetsarbete som nu ska ske inom ramen för “60-40. På riktigt.”. Jag kommer till exempel att planera och leda arbetet kring den kartläggning som ska göras och de utbildningsinsatser vi utifrån den ser behöver ske. Jag fungerar också som rådgivare och bollplank.

Hon är i grunden statsvetare med genusvetenskap och mänskliga rättigheter som inriktning, och kommer senast från jobb hos Riksidrottsförbundet.
– Sedan några år tillbaka driver jag ett eget företag och har arbetat inom flera branscher och sektorer med jämställdhet och ledarskap, till exempel inom musik- och evenemangsbranschen, kultursfären, ideell sektor och de senaste åren inom idrotten. Från idrotten kommer jag senast från Riksidrottsförbundet där jag projektlett deras jämställdhetssatsning Det intensifierade jämställdhetsarbetet.

Sara ansluter till SB&K och projektet efter julledigheten, då arbetet sedan tar form.
– När vi drar igång i januari kommer det att tillsättas en arbetsgrupp som jag jobbar tillsammans med i hela projektet. Så vi ska gemensamt sätta upp ramar, målsättning och lära känna varandra – det ser jag fram emot! Sedan är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

”Ett historiskt ögonblick”
SB&K:s generalsektrerare Mona Lundkvist om projektet och rekryteringen av Sara Wiggberg.
– Det känns som ett historiskt ögonblick att vi genomför detta projekt, det är nu det händer – på riktigt. Det känns klockrent att vi lyckats rekrytera Sara Wiggberg som senast kommer från RF där hon arbetat med just dessa frågor under två års tid.

Text och foto: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52