Jämställdhetsprojektet är avslutat – Sara Wiggberg berättar om arbetet som bedrivits

SB&K | Efter 1,5 år avslutas projektet som planerat. Men arbetet med jämställdhet fortskrider, både inom och utanför SB&K. Bland annat finns nu ett nytt utbildningskit upplagt på vår hemsida.

1 juli 2021  |  Mats Lilja

Sara Wiggberg har varit projektledare för SB&K:s projekt 50/50. På riktigt. Projektet initierades under hösten 2019 och kunde tack vare projektstöd från Riksidrottsförbundet starta tidigt under 2020 (även om det då hade ett annat namn). En av de stora delarna i projektet har varit den jämställdhetskartläggning som presenterades i april 2021. Då intervjuades även Sara Wiggberg senast här på budokampsport.se.

Igår (den 30 juni) avslutades formellt projektet även om jämställdhetsarbetet inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet fortsätter.

Hur känns det nu när din tid i projektet är slut, Sara?
– Det känns både bra och lite tråkigt. Det har varit väldigt roligt att få vara en del av SB&K:s arbete, utmaningar och utveckling. Det känns också som att vi kommit igång ordentligt med jämställdhetsarbetet – så därför känns det lite tråkigt att avsluta men samtidigt bra att arbetet är igång!

Vad tar du framförallt med dig från projektets gång?
– Jag tar med mig vikten av att jobba metodiskt och med blicken på sig själv först. Genom den kartläggning av SB&K:s verksamhet som gjordes under projektets gång kunde vi säga saker som inte var ”teori” eller ”gissningar” kring jämställdhet utan faktisk erfarenhet och det som pågår inom SB&K. Det är jag glad över att vi prioriterade.

– Sedan tar jag också med mig den grymma arbetsgrupp som jag haft med mig i arbetet och kontakten med kansliet – det finns en vilja och ett engagemang för att vara ett modernt och tilltalande förbund. Jag tar också med mig att även här finns det en utmaning i att män generellt sett anser det vara mer jämställt än vad kvinnorna upplever det. Viktigt att kvinnors historier och upplevelser får en plats och inte bara ”viftas bort”.

Vilka tre saker som åstadkommits under projektets gång vill du särskilt lyfta fram?
– Kartläggningen som jag nämnt, men även det förslag till handlingsplan för jämställdhet som styrelsen tar ställning till framöver och den guidning och vägledning som vi samlat ihop och paketerat på hemsidan, som riktar sig till UF, distrikt, valberedningar och föreningar.

Hur har det varit att verka inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet?
– Roligt! Kampsportsvärlden har varit en ny miljö för mig att verka i och jag tycker det är intressant och stimulerande. Men jag upplever att pandemin tyvärr bidrog till att jag inte fick möjlighet att träffa alla och samtala på ett sådant sätt och så ofta som jag önskat. Det har gått superbra med digitala lösningar men jag känner ett starkt värde i det personliga mötet, särskilt när det kommer till den här typen av frågor.

Hur ser det ut framöver gällande projektets verksamhet?
– Projektet som sådant avslutades nu den sista juni, men efter det är tanken att styrelsen ska anta en handlingsplan för jämställdhet som sträcker sig fram till 2025. Den bygger till stora delar på det arbete som är gjort senaste 1,5 åren så förhoppningsvis lever projektets verksamhet vidare och utvecklas.

Vad ska du göra härnäst jobbmässigt?
– Jag fortsätter att jobba för jämställdhet och hållbara organisationer med ledarskap i fokus. Det finns så mycket viktigt arbete att uträtta! Jag hoppas också kunna fortsätta vara en del av SB&K:s arbete på något hörn.

Hinner du ha någon semester då?
– Absolut! Semesterplanerna är att besöka Skåne och hälsa på familj och släkt som jag inte har kunnat träffa under pandemin – det ser jag mycket fram emot! Jag kommer även att segla i skärgården med familjen och passa på att läsa en bok. Som småbarnsförälder är EN bok ett bra mål…

Text: Mats Lilja
Foto: Privat

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52