Klubben bytte lokal – Pernilla Johansson välkomnar kampsportsutredningen

Lokalfrågan för kampsportsföreningar har blivit högaktuell efter att Sweco, på uppdrag av RF-SISU Stockholm, presenterade en stor utredning i förra veckan. Pernilla Johansson, ledare för Tip Muay Thai IF (Impact), vet mycket väl vad problematiken handlar om.
– Vi blev tvungna att hitta ny lokal. Det är frustrerande att behöva göra massa annat än det man faktiskt är bäst på – att leda en idrottsförening, säger hon till budokampsport.se.

24 april 2020  |  Jonathan Broberg

Det var förra året som en av svensk budo och kampsports allra mest hyllade klubbar på senare tid, Tip Muay Thai (Impact), blev tvungna att hitta en ny lokal.

Föreningen hyrde en privat träningslokal i centrala Stockholm, men hade inte möjlighet att vara kvar. Idag hyr de lite utanför stan.
– Vi blev tvungna att hitta ny lokal. Det har varit en tuff tid för föreningen.

Pernilla Johansson har tagit del av den kampsportsutredning som Sweco, på uppdrag av RF-SISU Stockholm, har tagit fram.
– Jag tycker det är intressant att se att så många andra också har liknande bekymmer som vi. Man lever lite i sin egna värld, så när utredningen visades blev det tydligt att man inte är ensam.

Hon berättar att klubben, för att få hyra lokal, blev tvungna att starta ett aktiebolag.
– Vi kunde hantera det, men det är många som inte kan det. Samtidigt, jag är en föreningsmänniska, en föreningsledare. Det är frustrerande att behöva göra massa annat än det man faktiskt är bäst på – att leda en idrottsförening.

Även om kärleken till kampsporten och att med den som verktyg kunna hjälpa individer framåt är stark finns det en baksida. Pernilla sliter hårt, och i och med lokalfrågan för föreningen sett ut som den gjort har hon inte haft en ledig helg på väldigt länge. Och hon erkänner att det funnits stunder då hon undrat om allt slit verkligen är värt den tiden hon lägger ned.
– Tanken har slagit mig. Absolut.

Kampsportsutredningen visar på att många föreningar tar ett stort samhällsansvar utanför träningen. Samtidigt kan ett sådant ansvar begränsas om man måste leta lokal, få in pengar till att betala dyra hyror och så vidare.
– Många kampsportsföreningar gör enorma samhällsinsatser, det vet jag. Men hade lokalfrågan sett lite annorlunda ut hade man kanske kunnat göra ännu mer ute i samhället. Vi är bra på att fånga upp ungdomar, och vi når en lite annorlunda målgrupp än idrott i stort. Jag vet att många som håller på med kampsport inte är det minsta idrottsintresserade annars.
– Men vi måste ju också ha möjlighet att kunna ta hand om de barn och ungdomar och vuxna som vill träna. Jag önskar att politiker och de som bestämmer, med hjälp av den här undersökningen, skulle kunna rikta ljuset lite mot oss inom kampsporten, så att vi skulle kunna ägna oss åt det vi är bäst på och där vi gör mest nytta.

Här kan du ta del av kampsportsutredningen.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

56
48
57