Idrott under pandemin: Torsby Aikidoklubb

AIKIDO | Trots nedstängd träningslokal så har eldsjälarna i Torsby hållit träningarna igång. Och man har lockat deltagare från en rad andra klubbar till sina digitala pass.

2 juni 2021  |  Mats Lilja

Att coronapandemin drabbat varenda invånare i landet är det ingen tvekan om. Men extra tufft har det varit för dem som tillhört riskgrupperna och därför i ännu högre grad behövt minska umgänget.

Värmländska Torsby Aikidoklubb har flera medlemmar i riskgrupp och de kommunala restriktionerna förbjöd träning inomhus för vuxna. Så förutom de anpassade träningarna för barn och ungdomar var det därför inte tal om att träffas fysiskt när pandemin var ett faktum. Men digitalt har man ändå kunnat hålla delar av verksamheten i gång.

− Jag startade gruppen Torsby Aiki Zoom Dojo i november. Tanken var från början att vi skulle hålla ihop klubben och behålla våra medlemmar i Torsby Aikidoklubb då vi inte kunde träffas pga rådande pandemi, berättar klubbens ordförande Niklas Björklund.

− Ryktet spred sig sen att vi hade onlineträningar så vi bjöd in fler och andra hörde också av sig och ville vara med. Idag har vi deltagare i gruppen från ett 15-tal klubbar runt om i Sverige och Danmark. Till dags dato har vi haft cirka 50 träningstillfällen, där vi har varit allt mellan 11 och 27 stycken per Zoompass som deltagit. Resultatet blev över förväntan och många tycker om tillgängligheten till bra träning. Den sociala delen är ytterligare en aspekt som har varit viktig för många då flera av deltagarna är eller har varit isolerade på grund av att de är i riskgrupp.

Bild från ett av föreningens träningspass över Zoom.

Niklas Björklund har själv skött tekniken och logistiken för att få allt att fungera.

− Vi använder oss av Facebooks Messenger för att förmedla träningstider, svara på frågor och diskutera träningen. För onlineträningen använder vi oss av Zoom där jag skickar ut inbjudningslänk via mail inför varje pass. Det har funkat rätt bra.

Den som lett de digitala träningspassen på mattan är den som grundade klubben 1979: den idag 76-årige aikidoprofilen Lars-Göran ”Lasse” Andersson, 7 Dan Shihan och med hela 56 år bakom sig som aikidoka.

− Niklas hade väl lite svårt att övertala mig i höstas att börja med det här. Jag såg en fara med att man inte får samma kontakt med de som tränar när man håller på med Zoom. På mattan får man ju det och kan läsa av stämningar, berättar han.

Övningarna har han förberett i sin egen dojo (!) – 45 kvadratmeter stor och placerad i uthuset hemma på tomten i Svenneby, söder om Torsby.

− Jag har behövt träna mycket på egen hand, och försökt att förnya och utveckla det hela. Det har varit väldigt intressant även om saknaden efter att få ha kontakt har blivit större med tiden.

− Jag måste också tänka på att många står hemma i lägenheten och tränar, de kan inte ta ut rörelsen fullt ut. Jag får planera mer helt enkelt. Det har väl gått någon lampa och blivit något hål i väggen här och där har jag förstått, säger Lasse Andersson och skrattar.

Lasse Andersson och Niklas Björklund på plats i Lasses egna dojo.

Träningspassen som han har hållit i har bestått av bland annat Bukiwasa (vapenträning), Aiki-Jo (stav) och Aiki-Ken (svärd). Och även om det har fungerat över förväntan att träna på distans så ser Torsbys numera färdigvaccinerade sensei fram emot en återgång till det normala efter pandemin.

− Jag är sprutad och klar! Och jag hoppas att vi ska kunna undervisa och åka på läger under hösten när det blir mer handgripligt, säger Lasse Andersson.

Ordföranden Niklas Björklund ser även fördelar för klubben med det man har åstadkommit i form av onlineträningen och den alternativa träningen för ungdomar.

− Mycket av vår utveckling under 2020 och 2021 hade troligtvis inte skett om det inte har varit en pandemi. Det sägs ju att i kriser föds kreativitet och det stämmer väl in på vår verksamhet. Vi har ställt om och anpassat oss och nu står vi väl rustade inför framtiden, säger han.

Text: Mats Lilja
Foto: Torsby Aikidoklubb

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10