Astrid Schölin redo för BJJ-EM i Rom

BJJ. I fjol hände det mycket för BJJ-talangen Astrid Schölin. Första halvan av 2022 ser fullspäckad ut med EM i Rom den här helgen som den stora händelsen.
– Allt har gått fort och jag försöker njuta av det, säger hon till budokampsport.se.
(Foto: Privat)

18 februari 2022  |  Jonathan Broberg

Det har gått drygt två månader sedan Astrid Schölin stod där på prispallen och fick ta emot ett VM-brons i BJJ.

21-åringen från Örebro hade en mycket stark avslutning på fjolåret och hann även med att vinna SM-guld. Men succén var inte så självklar som den kan tyckas. Hon graderade till brunt bälte och hade det svårt att anpassa sig till den högre nivån.

– Det var jobbigt. Jag förlorade en del i början efter graderingen och det satte sig i mig. I blå och lila bälte var det inte samma press och heller inte samma höga nivå. Jag hade det jobbigt, helt klart. Men till slut kom jag in i det, fick med mig ett par bra resultat och sedan rullade det på.

“Fem tävlingar på sju helger”

Hösten blev tävlingsintensiv för henne och när det var som mest intensivt blev det fem tävlingar på sju helger.

– Jag gillar att tävla mycket och jag sätter ofta höga krav på mig själv. Fokus var hela tiden att jag skulle vara som bäst i VM. De andra tävlingarna, även SM, var ändå lite träning inför VM.

Och när VM inleddes visade Schölin tidigt att hon var i god form.

– Med vinster kommer också självförtroende. Jag gjorde flera väldigt bra matcher i VM och det var härligt att kunna bevisa för mig själv att jag faktiskt hör hemma här.

Schölins framgångar bottnar i hennes strävan efter att hela tiden vilja bli bättre, och i att vara noga med detaljer.

– Jag är väldigt bestämd och vill göra saker på mitt sätt. Jag är målmedveten och har ett rätt starkt tävlingspsyke. Jag blir inte så nervös.

Astrid började sin kampsportsresa i sportjujutsu i Kumla, sedan en kusin introducerat henne för det.

– Jag följde med och sedan började träna en gång i veckan. I början var det glest på träningarna och få ungdomar att träna med. När jag var 14 bytte jag till BJJ och sommaren 2016 började jag att träna i vuxengruppen.

Astrid, när insåg du att du var bra på det här?

– Oj, fortfarande känner jag mig ganska ny i idrotten. Min känsla är nästan att ju mer jag tränar desto mer inser jag hur mycket jag har att lära. Det finns hela tiden nya saker att lära sig och det är nog det som jag tycker är allra roligast.

EM i BJJ närmar sig också. Mästerskapet hålls i Rom 15-20 februari. För Schölins del kommer hon till EM med en annan erfarenhet än tidigare, tack vare VM-bronset.

– Vilken form jag är i, det får vi se. Jag känner mig stark och att det ska bli väldigt roligt med ett stort mästerskap igen. I och med att det gick bra under VM vill jag självklart hela tiden utvecklas bli bättre.

I förra veckan blev det också officiellt att Astrid Schölin är en av 30 idrottare som är uttagna till SB&K:s nya satsning Elit & Utveckling, där hon kommer vara med i utvecklingsgruppen.

– Ja, Daniel tyckte att jag skulle söka så jag gjorde det. Vet inte riktigt än vad det innebär men det låter ju bra. Jag tar varenda chans jag får till att utvecklas så jag hoppas på att få god hjälp av dem för att förbättra min träning ytterligare.

Text: Jonathan Broberg

Artikelserie
budokampsport.se gör under första delen av 2022 nedslag bland förbundets idrotter i en särskild artikelserie, för att stämma av läget lite i leden. Tidigare artiklar i serien har varit om:

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52