Aikidoprofilen Jenny Lagerqvist utnämndes till 6 dan

AIKIDO. Jenny Lagerqvist utnämndes förra veckan till 6 dan i aikido då Aikikai Hombu Dojo presenterade en lista över graderingar.
– Jag känner att det är lite mäktigt ändå, säger hon till budokampsport.se.
(Foto: Christian Jacobsson)

20 januari 2023  |  Jonathan Broberg

Jenny Lagerqvist blev för drygt en vecka sedan 6 dan i aikido.

Det var efter att Aikikai Hombu Dojo hade presenterat graderingslistan i samband med firandet av det nya året som Lagerqvists utnämning blev officiell.

– Det här med aikido är lite av ett livsverk så att nå hit till 6 dan är jag stolt över. Jag känner att det är lite mäktigt ändå. Det är också lite av en nytändning för mig samtidigt som det är utmanande,  jag vill vara en kunnig och inspirerande instruktör – som jag tycker att man borde kunna förvänta sig av en 6:e danare.

Jenny, vad innebär det här för dig?

– Det är klart att det är en sporre. Jag har hållit på ett tag, även om jag tog några års uppehåll. Aikido är så härligt magiskt knepigt. Man blir aldrig fullärd. Det är nästan så att ju mer man lär sig aikido desto mer förstår man hur mycket man inte kan.

2018 var Lagerqvist tillbaka från uppehållet och hon beskriver de senaste åren som om hon är tillbaka där allt började.

– Det har blivit en slags djupare kärlek. Jag har fortfarande en stor upptäckarglädje till aikido, och den är lika stark som när jag en gång började med det här. Det är så roligt att åka på läger, träffa människor med liknande passion och intresse och att ha möjlighet att träna med människor både inom Sverige och utomlands.

Det nya året har börjat bra för henne med den här stora utnämningen. Men det är andra delar än sitt eget tränande hon ser mest fram emot, när hon blickar ut över det som kommer hända under 2023.

– Vi har många duktiga och intressanta ungdomar på klubben och att få vara en del i deras utveckling och se var deras aikido tar dem, det är otroligt kul och spännande. Att kunna visa dem hur stort aikido är, det ser jag mest fram emot med året.

– Något jag också ser fram emot, eller snarare hoppas på och önskar mig för egen del, är att jag ska få fler förfrågningar om att instruera och hålla läger utanför den egna klubben. Något av det mest stimulerande jag vet är att bli inbjuden att hålla läger, instruera utanför den egna ordinarie träningen i klubben. Det krävs extra genomtanke och lite större frihet och utmaning att vara kreativ vid ett lägertillfälle. Det ger mycket för min egen utveckling. Det är otroligt stimulerande att sy ihop en eller ett par dagars sammanhållande träning för kända och okända människor.

Avslutningsvis riktar hon blicken lite längre än så, kanske lite skämtsamt.

– Inom aikido och den resa jag gör kanske det här är så långt man kommer. Jag känner som sagt fortfarande en stor upptäckarglädje och nu får man väl sikta på minst tio år till, så man kanske får åka till Hombu dojo och ta emot 7 dan från Doshu himself någon gång (skratt).

Text: Jonathan Broberg

5
13
16