Stockholm Aikikai 60 år – en känslosam inledning på firandet

AIKIDO. En av SB&K:s äldsta föreningar inledde 60-årsfirandet med en träningsdag under parollen ”vi minns”. Budokampsport.se var på plats under dagen som lockade till många skratt, ingöt hopp och gav oss en varm tillbakablick.
(Foto: Magnus Hartman)

18 januari 2024  |  Jonathan Broberg

Det är sannolikt ganska få saker i våra liv som ser mer eller mindre likadana ut efter 60 år.

Den anrika föreningen Stockholm Aikikai har huserat i klassiska Brännkyrkahallens nedersta våningsplan sedan starten av föreningen 1964.

Träningsdag – vi minns

Utanför idrottshallen försöker en enslig solstrimma värma genom det tunga molntäcke som legat över huvudstaden ett tag. En ensam stråle sol träffar ett fönster till lokalen dit nästan 60 personer tränar ihop. Det är första delen i Stockholm Aikikais 60-årsfirande som kommer att pågå under året.

”Vi minns” blir en både passande och känslosamt träffsäker hyllning och firande i ett. Olika bortgångna pionjärers stilar tränas och samtidigt hålls tal och anekdoter berättas. Det är nära tårar av både saknad och skratt.

Anna Spangfort, bilden, ler – som hon ofta gör. Hon har tränat aikido sedan 1985 och innehar idag den 5 dangraden. Hon är även kassör i föreningen och fick under fjolåret SB&K:s förtjänsttecken nivå 5 av 6.

– Klubben har funnits här i 60 år och det är helt fantastiskt. Vi har medlemmar här idag som var med och startade föreningen. Det är otroligt. Det är jättekul att kunna träna ihop med alla här och fira tillsammans.

Foto: Magnus Hartman

“Klubben har förstås betytt väldigt mycket”

En av de som var med på den tiden då klubben kom till är Roland Hultberg, som också såklart tränade under den här januarilördagen.

– Stockholm Aikikai bildades sent på året -64. Det var egentligen några som kom från Goozen på Skånegatan som bröts sig ur. Olle Ederklev, Stig Forsberg och Robert von Sandor byggde dojon, samma lokal som vi har idag. Jag började träna i maj 1964 och klubben har förstås betytt väldigt mycket för mig.

Hultberg, vars egna idrottsliga bana vi hade förmån att få berätta om på budokampsport.se för nästan nio år sedan, ler när han tänker att 60 år på mattan är några timmar av teknikträning.

– (skratt) Ja, det har det väl blivit… Det har varit helt fantastiskt, så klart. Och det är det varje träning fortfarande. Klubben har också betytt mycket på det sättet att vi ha haft träningsmöjligheter utomlands och kunnat skaffa oss viktiga kontakter.

Under tiden budokampsport.se besökte träningsdagen ”vi minns” hann pass till minne av Lennart Linder och Jan Seveflod hållas. Passen bjöd på historier kopplade till olika träningsfilosofier och tekniker.

Det var både innerligt, roligt och sevärt.
Om det här inledde Stockholm Aikikais jubileum, är det nog inte för mycket att anta att många törstar efter nästa punkt i firandet.

Klubbens fortsatta firande sker den 10 februari, då med fokus på “levande historia”.

 

Foto: Magnus Hartman

 

Profiler som lyftes under dagen

Bror Söderman
Sven Yngve Gyllsjö
Hans Gauffin
Lennart Linder
Jan Seveflod
Lennart Gullberg
Jan Hermansson
Sven-Olof Dehlén
Sören Olsson
 

Instruktörer under dagen

Anna Spangfort
Roland Hultberg
Olle Svensson
Annika Norin
Magnus Hartman
Lars Niklasson
Bertil Andersson
Peter Spangfort
Mathias Bäck

Text: Jonathan Broberg

0
0
0